România, sub atacul intemperiilor
Avertizările de vreme nefavorabilă şi inundaţii se menţin în România. Sudul ţării este ameninţat de revărsările apelor, care au făcut deja pagube semnificative.
Mihai Pelin, 09.12.2014, 13:41
În România, vremea este mohorâtă de săptămâni bune. A plouat, a nins, iar soarele nu a mai apărut, cel puţin în capitală, de circa o lună. Nici pentru următoarea perioadă veştile nu sunt bune, iar temperaturile se anunţă, în continuare, mai reci decât în mod obişnuit. Meteorologii au emis pentru Bucureşti şi 30 de judeţe un cod galben de ploi însemnate cantitativ, polei, ninsori şi intensificări ale vântului. Intemperiile vor afecta aproape toată ţara, iar în zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune un nou strat de zăpadă, care va depăşi 15-20 cm.
În sud şi sud-vest plouă continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse în general între 25 şi 50 de litri pe metru pătrat. Şi vântul se intensifica, mai ales în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 60 km/h, dar şi pe crestele montane unde va spulbera zăpada. În zonele de deal şi de munte, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare şi există posibilitatea formării poleiului, mai ales dimineaţa. În aceste condiţii, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să ruleze cu atenţie şi să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope specifice sezonului rece.
De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să păstreze, în mers, o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor. În ultimele zile, au căzut precipitaţii însemnate care au dus la inundarea a peste 1300 de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri din judeţul Giurgiu, în sud. Au fost afectate mai multe localităţi din zonă dar şi căteva drumuri comunale, care însă sunt circulabile.
Tot în sud, dar în judeţul Vâlcea, zeci de locuinţe au fost inundate, iar în Teleorman un drum judeţean era blocat, iar un pod a fost acoperit de ape. În cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, instituit la Bucureşti, Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a precizat că autorităţile sunt pregătite pentru evacuarea preventivă a populaţiei, în anumite zone din sud. Gabriel Oprea:
“În condiţiile noilor atenţionări meteo, există posibilitatea ca în localităţile din sudul ţării, unde va continua să plouă, să luăm măsuri de evacuare preventivă a populaţiei. De aceea, cerem prefecţilor ca, împreună cu primarii, să aibă pregătite variantele de cazare temporară a populaţiei.”
El a cerut ca în judeţele unde există riscul ca inundaţiile să blocheze drumurile să existe o situaţie clară a persoanelor care necesită asistenţă medicală permanentă. Intemperiile au lovit şi ţara vecină, Bulgaria, unde, ca şi în România, sunt aşteptate ploi abundente în sud şi vânt puternic, zăpadă şi polei pe majoritatea teritoriului. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti recomandă cetăţenilor români să respecte instrucţiunile emise de autorităţile bulgare şi să se informeze din timp asupra condiţiilor de călătorie