România sub atac informatic
Un actor statal a acţionat pentru a influenţa procesul electoral din România, spun rapoartele instituţiilor de forţă, desecretizate de preşedinte.
Ştefan Stoica, 05.12.2024, 11:59
Într-un gest mai puţin obişnuit, preşedintelele Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ce a avut ca temă nerespectarea regulilor de publicitate electorală înaintea turului I. Un comunicat sec dat publicităţii după şedinţă vorbea despre existenţa unor atacuri cibernetice, cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral din primul tur al prezidenţialelor, câştigat, spre surpriza generală, de Călin Georgescu, un independent venit parcă de nicăieri, care beneficiase de o masivă expunere pe reţeaua TikTok.
Documentele de pe care preşedintele a înţeles că trebuie să ridice vălul demonstrează că nimic nu a fost întâmplător şi vorbesc de la sine despre amplitudinea şi gravitatea acţiunilor care au avut drept ţintă România.
Rapoartele Serviciului Român de Informaţii arată că în contextul primului tur al prezidenţialelor, a existat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, precum şi exploatarea unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Georgescu. SRI menţionează că o campanie pe TikTok, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, a reuşit să-i asigure candidatului victoria în primul tur, el aflându-se la un nivel de notorietate foarte scăzut la începutul lunii noiembrie.
Creşterea conturilor care l-au promovat nu a fost organică, iar activitatea conturilor ar fi fost coordonată de un actor statal, care a utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă. În acest fel, Georgescu a ajuns pe locul nouă în trendurile mondiale înainte de turul I al prezidenţialelor. Potrivit rapoartelor SRI, a fost identificat un cetăţean român care ar fi făcut donaţii de peste 1 milion euro pe TikTok pentru finanţarea promovării lui Georgescu. Au fost şi atacuri cibernetice în ziua alegerilor şi în noaptea post-scrutin.
Raportul Serviciului de Informaţii Externe afirmă că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse, inclusiv scurgeri de informaţii şi sabotaje. Admirator deschis al Rusiei putiniste şi al liderilor antisemiţi, fascişti din interbelicul românesc, critic neobosit al NATO şi UE precum şi al ajutorării Ucranei, Călin Georgescu deconcertează lumea politică şi mediul de afaceri inclusiv cu viziunea sa autarhică asupra economiei, care aminteşte de naţional-comunismul de tip ceauşist.
Ideile sale nu au rămas fără ecou printre partenerii strategici ai României. Matthew Miller, purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câştigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a ţării de alianţele sale occidentale, mai spune Miller. Şi atrage atenţia: orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.