România sub asaltul iernii
Mai multe persoane au murit, în ultimele zile, în România, din cauza gerului. Traficul rutier, feroviar, aerian şi naval se desfăşoară în condiţii de iarnă.
România Internațional, 05.01.2016, 12:32
România s-a confruntat cu prima ninsoare mai serioasă din această iarnă, dar, spre deosebire de anii trecuţi, aceasta nu a provocat haos pe şosele, în traficul aerian, feroviar şi maritim. Totuşi, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa din cauza temperaturilor scăzute care au atins, în ultimele zile, şi minus 20 grade Celsius. De duminică, sudul şi sud-vestul ţării s-au aflat sub atenţionări cod galben de viscol. În plus, în aceste zone, din cauza intensificarilor vântului senzaţia de frig a fost accentuată.
Treptat, vremea rea a pus stăpânire pe aproape toată ţara, care s-a aflat sub informare de ninsori, polei şi vânt Potrivit specialiştilor, ninsorile nu au fost abundente, iar în sud stratul de zăpadă nou depus nu depăşeşte 10 centimetri. Pe şosele se circulă în condiţii de iarnă, dar nu sunt drumuri blocate sau inchise. Pe mai multe regionale ale CFR au fost impuse restricţii de viteză, iar unele trenuri înregistrează întârzieri, dar nu sunt curse anulate. În condiţii de iarnă se desfăşoară şi traficul aerian, unde mai multe zboruri au inregistrat intarzieri.
În porturile româneşti la Marea Neagră activitatea a fost suspendată, temporar, din cauza vântului puternic. Şi în Bucureşti se circulă cu dificultate – pe mai multe bulevarde şi străzi principale este polei, iar pe trotuare s-a depus un strat consistent de zăpadă. La şedinţa Comandamentului de Iarnă, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava le-a cerut,marti, operatorilor de salubrizate să asigure căile de acces către spitale, staţii de ambulanţă şi alte obiective sociale de interes public. De asemenea, el a anunţat că utilajele de deszăpezire vor fi pe străzi – acestea vor interveni inclusiv pe arterele secundare.
Ministrul de interne, Petre Tobă, a declarat că, la nivel naţional, peste 6.700 de poliţişti au acţionat, în ultimele două zile, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo, cu peste 3.300 mijloace auto, pentru a nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc. De asemenea autorităţile au informat populaţia, conducătorii auto, în ceea ce priveşte circulaţia rutieră pe drumurile publice. Poliţiştii au aplicat aproape 300 de sancţiuni contravenţionale, atât conducătorilor auto, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie în condiţii de iarnă (lipsă anvelope de iarnă, neutilizarea dispozitivelor omologate antiderapante), cât şi administratorilor de drumuri, pentru neîntreţinerea carosabilului.
De asemenea, au fost salvate de la îngheţ 42 de persoane fără adăpost, care au fost transportate la centrele sociale. După acest prim episod de iarnă meteorologii spun că vor urma 10 zile cu temperaturi în general pozitive ziua în toată Romania, dar se menţine riscul apariţiei poleiului.