România sub asaltul gerului
După mai multe zile călduroase, la sfârşitul lunii decembrie gerul s-a aşternut peste România şi au fost deja înregistrate temepraturi de minus 28 de grade Celsius.
Mihai Pelin, 31.12.2014, 12:07
După un Crăciun scăldat de razele soarelui, întreaga Românie a fost acoperită de un val de aer polar. Minus 28 de grade Celsius la Întorsura Buzăului, minus 24 la Braşov, minus 22 la Sibiu şi minus 20 la Târgovişte – acestea sunt valorile înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri, prima cu adevărat geroasă care a cuprins întreaga ţară. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost la Bod, lângă Braşov (centru), unde în februarie 1940 s-au înregistrat minus 38,5 grade Celsius.
Potrivit prognozelor, vom avea şi cel mai friguros revelion din ultimii 53 de ani, anunţă Mihai Timu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie:
“Noaptea de revelion va fi chiar mai rece decât noaptea care a trecut, pentru că se aşteaptă ger în toată ţara. Vor fi minime între minus 20 şi minus 10 grade, izolat mai scăzute, iar în centru minimele vor scădea chiar sub minus 25 de grade. După 2 ianuarie vom asista la o încălzire uşoară şi treptată, la început în partea de nord a teritoriului şi la munte, apoi şi în restul teritoriului, astfel încât spre sfârşitul acestei săptămâni vom reveni la un regim termic mai normal pentru data din calendar, cu maxime de minus 4 şi plus 4 grade, iar pe timpul nopţii temperaturile nu vor mai coborî sub pragul gerului de minus 10 grade.”
În întreaga Românie au fost dispuse în această perioadă geroasă măsuri speciale pentru persoanele fără adăpost. Numai la Bucureşti sunt disponibile aproape 550 de locuri, în cele două centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, dar şi stocuri de haine groase şi încălţăminte pentru cei care refuză să fie cazaţi aici pe timpul nopţii. Şi în alte oraşe primăriile asigură pe toată perioada geroasă spaţii încălzite pentru cei care nu au unde să locuiască.
Trecerea de la temperaturile de plus 20 de grade la cele de minus 25 reprezintă un şoc puternic pentru organismul uman, avertizează medicii. Ei atrag atenţia că nu sunt indicate excesele şi recomandă consumul de fructe şi legume. Primele persoane afectate sunt cele cu boli cronice, dar nici ceilalţi nu sunt scutiţi de neplăceri. Medicii recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig şi spun că o atenţie deosebită trebuie să acordăm persoanelor în vârstă şi copiilor. Vremea rea afectează şi alte ţări din Europa.
În Bulgaria este limitată circulaţia vehiculelor grele de marfă pe autostrăzi. O scădere puternică a temperaturilor, însoţită de căderi abundente de zăpadă şi vânt a lovit Croaţia şi Serbia. Şi Italia a fost afectată de intemperii. În Elveţia, traficul feroviar a fost perturbat din cauza gerului, iar Marea Britanie a înregistrat, noaptea trecută, cea mai scăzută temperatură din acest an.