România – SUA, cooperare în domeniul apărării
România va acorda, în continuare, sprijin Ucrainei, în războiul ei de apărare contra agresiunii ruse.
Ştefan Stoica, 25.04.2024, 11:30
„Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susţinerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse”. Este mesajul pe care l-a transmis ministrul Apărării de la Bucureşti, Angel Tîlvăr, în convorbirea telefonică pe care a avut-o, miercuri, cu omologul american, Lloyd Austin.
Discuţiile au vizat, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, iar părţile au reiterat importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate. Cei doi oficiali au reiterat necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securităţii euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA.
Parteneriatul cu Statele Unite, a subliniat Angel Tîlvăr, reprezintă o prioritate pentru România şi pentru Ministerul Apărării Naţionale. Continuăm să avansăm în dezvoltarea proiectelor comune, consolidând, astfel, cooperarea între ţările noastre în plan militar, a arătat ministrul român. El a mulţumit secretarului Apărării pentru prezenţa consistentă a trupelor americane pe teritoriul naţional.
Discuţiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, 26 aprilie, precum şi a stabilirii obiectivelor comune în perspectiva Summit-ului de la Washington din această vară. Atât partea română, cât şi partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.
Discuţiiile româno-americane au loc în săptămâna în care preşedintele american Joe Biden a semnat legea, aprobată de Senat, privind pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Liderul de la Casa Albă a declarat că în Ucraina vor fi trimise în următoarele săptămâni mai multe arme şi echipamente militare. Agenţiile de presă notează că votul din Congres a pus capăt celor şase luni de blocaj.
Ajutorul survine într-un moment extrem de dificil pentru armata ucraineană, nevoită să facă faţă unei presiuni militare sporite a Rusiei. Preşedintele Zelenski s-a declarat recunoscător pentru sprijinul din partea SUA, iar generalii săi s-au arătat încrezători că noile ajutoare vor contribui la împiedicarea înaintării ruşilor pe frontul de est. Autorităţile americane au confirmat, pe de altă parte, că au trimis rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, pentru a fi folosite pe teritoriul acesteia.
Consilierul american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a spus că armele, cunoscute ca Sistemele de Rachete Tactice ale Armatei, au sosit în luna martie în Ucraina. Statele Unite, a precizat Sullivan, le-a furnizat pentru că armata rusă atacă Ucraina cu rachete cu rază lungă de acţiune livrate de Coreea de Nord.