România – stare de alertă
Din 15 mai, românii sunt în stare de alertă.
Roxana Vasile, 15.05.2020, 12:18
După două luni de stare de urgență decretată din cauza pandemiei de Covid-19, în România este, din 15 mai, stare de alertă.
Anunțul a fost făcut târziu în noapte, joi, de ministrul de Interne, Marcel Vela: ʺAvând în vedere analiza şi propunerile formulate de către grupul de suport tehnico-ştiinţific pentru gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României privind măsurile necesare a fi menţinute şi instituite pentru prevenirea şi controlul răspândirii infecţiilor. Luând în considerare persistenţa unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul naţional, precum şi apariţia unor noi cazuri de persoane infectate care menţin o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar.
În contextul necesităţii de creare a condiţiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Stuaţiilor de Ugenţă. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre: articolul 1 – începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile.ʺ
Astfel, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă este obligatorie purtarea măştii. Deplasarea în interiorul localităţilor este permisă fără completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, așa cum se întâmpla până acum, în perioada stării de urgență.
În schimb, românii au nevoie de o astfel de declarație ca să poată ieşi din localitate și doar dacă au motive bine întemeiate precum deplasarea în interes profesional, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru activităţi agricole sau vânzarea de produse agroalimentare, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate ori pentru îngrijirea unei rude. Mai este permisă ieşirea din localitate pentru activităţi recreativ-sportive individuale în aer liber și pentru evenimente familiale cu un număr limitat de persoane.
Terasele și restaurantele rămân închise, dar se redeschid parcurile. Despre ce alte obligații mai au românii pe perioada stării de alertă a vorbit secretarul de Stat Raed Arafat: ʺInstituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii economici publici şi privaţi au obligaţia organizării activităţii, astfel încât munca să se desfăşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfăşurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru, respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii în birourile cu spaţii comune, decalarea programului de lucru pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi.ʺ
Se redeschid cabinetele stomatologice şi se reiau activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale la nivelul unităţilor sanitare non-COVID, cu menţinerea interdicţiilor de acces al aparţinătorilor.
Nu în ultimul rând, din 15 mai, pentru o perioadă de 14 zile, a fost prelungită suspendarea zborurilor operatorilor economici în și dinspre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA și Turcia. Se suspendă, de asemenea, până pe 1 iunie, transportul rutier internaţional de persoane spre și dinspre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, Olanda şi Turcia.
Se menţine închiderea temporară, totală sau parţială a unor puncte vamale. În fine, persoanele care sosesc în România, indiferent de unde vin, vor fi izolate la domiciu sau plasate în carantină fie acasă, fie în centrele instituționalizate, dacă solicită acest lucru.