România sprijină Republica Moldova
România va sprijini în continuare Republica Moldova pentru depăşirea crizei energetice generate de invazia rusă în Ucraina - este mesajul Bucureștiului pentru statul vecin.
Daniela Budu, 02.11.2022, 12:10
Cu războiul la graniţe în pragul iernii și în contextul în care Chişinăul se bazează tot mai mult pe importul de energie electrică din România, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a deplasat, marţi, la București, pentru a cere ajutor autorităților române. Acestea au dat asigurări că vor continua să sprijine statul vecin în contextul crizei energiei și a gazelor naturale și să ajute Chişinăul în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ucraineni, având în vedere că Republica Moldova este statul cel mai afectat de migraţia cetăţenilor din Ucraina.
În cadrul consultărilor politice cu preşedintele Klaus Iohannis, Maia Sandu a mulțumit pentru măsurile adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii moldoveni. Cei doi președinți au evaluat, de asemenea, stadiul proiectelor bilaterale de interconectare a infrastructurii energetice. Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate față de UE. Mai mult, el a reafirmat că Bucureștiul va continua să susțină statul vecin pe drumul său spre integrarea în blocul comunitar.
Situaţia de securitate regională şi cea energetică au fost și în centrul discuțiilor oficialului moldovean cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. Maia Sandu a mulţumit, și de această dată, României pentru reacţia privind compensarea de urgenţă a deficitului de curent electric. Amintim că România a început să furnizeze Moldovei energie electrică și gaze naturale în regim de urgență, după ce Ucraina a încetat exportul de energie spre Chișinău din cauza avarierii centralelor în bombardamentele armatei ruse.
Despre situaţia grea din punct de vedere al alimentării cu energie, Maia Sandu a vorbit și la o conferinţă internaţională dedicată egalităţii de gen în politică, la care a participat la București. Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Din cauza războiului trecem printr-o criză energetică majoră şi riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de şase ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia în ceea ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volumul de gaz livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică.
România nu este singurul stat care se angajează să ajute Chișinăul. După o reuniune a Consiliului Nordic, desfăşurată marți la Helsinki, Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, dar și Finlanda, Suedia și Islanda au promis să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul acestei ierni.