România sprijină politica NATO a porților deschise
România susţine ferm politica Uşilor Deschise și consideră că aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi că împreună suntem mai puternici.
Corina Cristea, 12.03.2024, 12:30
Într-o ceremonie desfăşurată pe o vreme rece şi ploioasă, drapelul Suediei, devenită al 32-lea membru al NATO, a fost înălţat, luni la prânz, la sediul din Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice. Este epilogul unui parcurs de aproape doi ani al acestei ţări scandinave, care, după aproape 200 de ani de neutralitate şi nealiniere militară, și-a exprimat, în mai 2022, alături de Finlanda, intenția de a se alătura organizaţiei euroatlantice după începerea invaziei ruse în Ucraina. Finlanda și-a atins prima obiectivul, după ce Turcia şi, ulterior, Ungaria, s-au opus aderării Suediei. Pentru a-și da acceptul, Ankara a solicitat şi a primit angajamente ferme de la Stockholm privind combaterea terorismului, iar, în cele din urmă, și Budapesta, care nu a formulat niciodată o obiecţie specifică faţă de aderarea Suediei, a ratificat protocolul de aderare a ţării scandinave.
Aderarea Suediei la NATO este un eveniment ”istoric” şi demonstrează că preşedintele rus Vladimir Putin a ”eşuat” în tentativa sa de a slăbi Alianţa, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Atunci când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (în Ucraina) în urmă cu doi ani, el voia mai puţină Alianță şi mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eşuat. Alianța este mai mare şi mai puternică, aderarea Suediei consolidează NATO şi face mai sigur ansamblul Alianţei”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, la sediul de la Bruxelles al organizaţiei.
”Este o victorie pentru libertate’‘, sublinia, la Washington, premierul suedez, după ce i-a predat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale de aderare, Statele Unite fiind depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala SUA în anul 1949.
La București, Ministerul Afacerilor Externe a salutat aderarea Suediei la NATO prin depunerea, la 7 martie, a instrumentului de ratificare la Departamentul de Stat al SUA. Prin aderarea la NATO, Suedia este mai puternică şi mai sigură, iar Alianţa mai consolidată, consideră Bucureştiul, care reafirmă că România susţine ferm Politica Uşilor Deschise a Alianţei.
La sediul MApN a avut loc, luni, ceremonia de arborare pe catarg a drapelelor Suediei, României şi NATO, în prezenţa ministrului Angel Tîlvăr şi a ambasadoarei Regatului Suediei în România, Therese Hyden. „Împreună suntem mai puternici. În calitate de membru, Suedia va contribui în mod egal atât la elaborarea politicilor şi deciziilor Alianţei, cât şi la consolidarea forţelor aliate. Noul aliat aduce la masa NATO o armată puternică şi bine pregătită, precum şi o industrie de apărare robustă”, a mai apreciat Angel Tîlvăr. Potrivit oficialului român, „pentru consolidarea situaţiei de securitate este nevoie şi de măsuri de descurajare a Rusiei, iar aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, alături de Finlanda, va aduce contribuţii substanţiale la postura integrată de apărare şi descurajare pe flancul estic, asigurând coerenţă şi unitate de la Marea Baltică la Marea Neagră.”