România sprijină orientarea europeană a Rep. Moldova
Organizat în Lituania, summitul comunitar de luna viitoare va confirma şi vocaţia europeană a altor state ex-sovietice, între care Republica Moldova.
Bogdan Matei, 30.10.2013, 11:10
Procedural, cel puţin, instituţiile occidentale continuă să înainteze spre Est, spre ceea ce, odinioară, era definit drept spaţiul canonic al Moscovei.
La summitul Uniunii Europene de luna viitoare, de la Vilnius, Ucraina ar putea semna un acord de asociere la Uniunea Europeană, iar alte două state ex-sovietice, Georgia şi Republica Moldova, ar putea parafa astfel de acorduri. Va fi, deopotrivă, un succes al diplomaţiei române, care, în mod consecvent, a susţinut orientarea pro-europeană a Chişinăului, în numele comuniunii de limbă, cultură şi istorie. Pe toate vocile – Preşedinţie, Guvern, Parlament – Bucureştiul oficial a fost mereu cel mai devotat şi energic avocat al Republicii Moldova.
Marţi, au fost la Bruxelles liderii formaţiunilor din coaliţia de guvernare pro-occidentală de la Chişinău, care au discutat cu Stefan Füle, comisarul european pentru extindere. Acesta consideră că, după ce a depăşit criza politică din primăvară, când, pe fondul acuzaţiilor de corupţie, cabinetul condus de Vlad Filat a fost demis şi înlocuit de Guvernul Iurie Leancă, Republica Moldova se află într-o poziţie mai bună pentru a implementa un viitor acord de asociere şi liber schimb cu Uniunea. Fule a deplâns încercările Rusiei de a zădărnici, prin declaraţii politice contondente şi prin instituirea unui embargo asupra vinurilor moldoveneşti, aspiraţiile europene ale Chişinăului.
Stefan Füle: Orice presiune asupra deciziei Republicii Moldova de a avea un acord de asociere cu Uniunea Europeană este inacceptabilă. Subliniez că acest acord va aduce beneficii concrete pentru vecinii vecinilor noştri.”
La rândul său, fostul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a anunţat că va fi elaborată, în scurt timp, o aşa-numită „agendă de asociere” a Republicii Moldova la UE.
Marian Lupu: Nu avem datorii, nu avem lucruri care mai stau în stand-by, nu avem acţiuni care nu au fost îndeplinite de către Republica Moldova. Calea pentru Vilnius este deschisă şi la Vilnius vom purcede la parafarea acestui acord.”
Altminteri, însă, în unele clasamente de specialitate, Republica Moldova figurează drept cel mai sărac stat european. Corupţia şi funcţionarea deficitară a statului de drept sunt probleme recurente. Rusofile, opoziţia comunistă de la Chişinău şi regiunea separatistă Transnistria sabotează consecvent eforturile de orientare europeană. Progresele Chişinăului sunt certe, dar echivalează cu doar jumătate de pas pe lungul drum al integrării.