România sprijină integritatea teritorială a Ucrainei
România va continua să susţină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internațional, afirmă Bucureștiul.
Corina Cristea, 24.08.2023, 11:59
După ce Rusia s-a retras, la jumătatea lunii iulie, dintr-un acord ce permitea Ucrainei să îşi exporte producţia agricolă – esenţială pentru securitatea alimentară mondială – bombardamentele ruse repetate asupra porturilor maritime şi fluviale ucrainene au distrus peste 270.000 de tone de cereale, spun autoritățile de la Kiev.
Doar în cursul nopții de marți spre miercuri, de exemplu, un nou bombardament asupra portului Ismail situat la Dunăre – un punct esenţial în transportul de grâne – a spulberat 13.000 de tone de cereale, explică ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Mai multe terminale cerealiere şi depozite private au fost distruse, precum şi infrastructuri pentru transportul de marfă.
La București, acțiunile Moscovei în Ucraina sunt dezavuate de autorități. “Sunt îngrozită de atacurile continue ale Rusiei asupra portului Ismail. Constant, trupele ruse fac rău în mod intenţionat civililor ucraineni şi vizează infrastructura critică a exportului de cereale. Acestea sunt crime de război. România şi comunitatea internaţională îi vor trage la răspundere în justiţie pe toţi cei vinovaţi”, a arătat şefa diplomaţiei române, Luminița Odobescu, pe o rețea de socializare.
Bucureștiul va continua să sprijine Ucraina “în lupta sa curajoasă de a-şi recupera complet integritatea teritorială”, a afirmat, în același timp, oficialul român, care a avut, miercuri, o intervenţie online, în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea. Acesta a reunit, potrivit autorităţilor ucrainene, reprezentanţi din peste 60 de ţări şi organizaţii internaţionale. “Au trecut 18 luni de la începutul invaziei ruse”, a punctat Luminița Odobescu, dar, a adăugat ea, “agresiunea Rusiei nu a început cu războiul pornit pe 24 februarie 2022, ci cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014”.
“Recentele atacuri nesăbuite asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de graniţa cu România, arată, încă o dată, dorinţa Rusiei de a amplifica acest conflict”, consideră Luminița Odobescu. ”Vom fi alături de poporul ucrainean şi de dreptul său suveran de a-şi decide în mod liber viitorul, fără ingerinţe din exterior”, a adăugat ea: “Doneţk este Ucraina, Herson este Ucraina, Lugansk este Ucraina, Zaporojie este Ucraina, Crimeea este Ucraina”.
“România va continua să susţină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internațional”, a mai spus Luminiţa Odobescu, evidenţiind că Bucureștiul a fost alături de ţara vecină din prima zi a războiului şi va continua să fie alături de ea, până la “victoria finală”. Oficialul român a vorbit şi despre cazuri de încălcare a drepturilor omului în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse, calificând aceste acţiuni drept crime de război.