România, spre OCDE
România a îndeplinit jumătate din obiectivele impuse de aderarea la OCDE.
Ştefan Stoica, 03.04.2025, 11:33
România este în punctul de a îndeplini toate analizele tehnice pentru aderarea la OCDE în următoarele aproximativ douăsprezece luni. Anunţul a fost făcut de secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Matthias Cormann, într-un mesaj video transmis la o conferinţă unde au participat principalele oficialităţi ale statului. Luna aceasta, Bucureştiul ar urma definitiveze 13 obiective din totalul de 25.
Primirea în OCDE, care echivalează cu investiţii mai mari şi o administraţie publică mai performantă, ar trebui să fie considerată de România drept un nou obiectiv de ţară, aşa cum au fost aderarea la NATO, intrarea în Uniunea Europeană şi apoi în Schengen, au susţinut participanţii la conferinţă.
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a arătat că statul trebuie să creeze contextul în care românii să îşi pună în valoare creativitatea, iar oamenii de afaceri să facă performanţă şi să creeze dezvoltare şi prosperitate. El a pledat pentru o guvernare cât mai bună, pentru accesarea fondurilor europene şi menţinerea sub control a deficitelor, pentru crearea condiţiilor în care munca şi performanţa să fie premiate, iar lipsa de performanţă să fie descurajată.
Premierul Marcel Ciolacu a amintit că într-un an şi jumătate de la data când a fost depusă oficial candidatura, au fost îndeplinite 12 obiective, aproape jumătate din numărul de obiective care trebuie îndeplinite pentru aderarea la OCDE.
Dan Şucu, unul dintre oamenii de afaceri care au participat la conferinţă, a criticat faptul că anumite politici economice nu sunt aliniate cu principiile OCDE. El a dat ca exemple plafonarea preţurilor la energie şi la asigurări, care au devenit o caracteristică permanentă şi nu o măsură excepţională, sau afişarea adaosului comercial la toate produsele în România. În opinia sa, astfel de intervenţii contrazic fundamental principiile bazate pe piaţă pe care OCDE le susţine.
La rândul ei, Ramona Jurubiţă, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, a cerut adoptarea de reforme în domenii-cheie, care să fie conforme cu standardele OCDE şi care vor duce la creşterea veniturilor. În opinia ei, reformele în educaţie, fiscalitate, companii de stat şi capacitatea administrativă pot creşte rata anuală a Produsului Intern Brut cu până la un punct procentual. Astfel, aderarea României la OCDE ne poate ajuta să ieşim din aşa-numita capcană a venitului mediu, despre care am tot vorbit în ultima perioadă, a mai spus Jurubiţă.
Coordonatorul României pentru integrarea în OCDE, Luca Niculescu, a subliniat faptul că toată lumea – clasa politică, mediul de afaceri – doreşte integrarea în OCDE şi că procesul decurge bine. El a subliniat, însă, că în următorul an vor trebui abordate dosarele cele mai grele. România şi-a propus ca procesul de integrare în OCDE să se încheie anul viitor.