România și UE
Majoritatea românilor cred că ţara lor a beneficiat de pe urma faptului că este membră a UE și că viaţa le este influenţată în mod direct de acţiunile instituţiilor comunitare.
Daniela Budu, 07.12.2023, 11:18
Șapte din zece români consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii României, iar șase din zece că viaţa lor este influenţată în mod direct de acţiunile instituţiilor comunitare. Este rezultatul ultimului eurobarometru realizat la cererea Parlamentului European. Principalele motive invocate de respondenţii din România în legătură cu beneficiile europene sunt noi oportunităţi de lucru, îmbunătăţirea nivelului de trai, precum și contribuţia Uniunii la menţinerea păcii.
Potrivit sondajului, 75% dintre români spun că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Este unul dintre cele mai ridicate procente din Uniune, iar preşedintele PE, Roberta Metsola, spune că interesul europenilor pentru aceste alegeri a crescut în ultima perioadă şi poate fi un indiciu că Parlamentul de la Bruxelles se bucură de încrederea cetăţenilor.
“Cetăţenii europeni au cerut să apărăm valorile comunitare, democraţia, drepturile omului, libertatea de expresie, iar Parlamentul European cred că a livrat astfel de măsuri” – a declarat liderul european.
În plus, arată eurobarometrul, mai mult de jumătate dintre români cred că apartenenţa la UE este un element pozitiv. În ciuda unei încrederi uşor mai scăzute faţă de media europeană, românii ştiu mai bine când vor avea loc alegerile europarlamentare. Eurobarometrul a fost prezentat de Parlamentul de la Strasbourg cu şase luni înainte de alegerile europene care sunt programate să aibă loc între 6-9 iunie 2024. În România, prezenţa la scrutinul europarlamentar din 2019 a fost de puțin peste jumătate din populația cu drept de vot.
Și un sondaj INSCOP arată că marea majoritate a românilor este de acord cu apartenența țării la UE și NATO. Un sfert dintre ei cred, însă, că România ar trebui să iasă din UE, iar o cincime consideră că ar trebui să părăsească NATO. Cât privește cele două războaie, peste 35% susțin că Hamas este de vină pentru conflictul din Gaza, iar aproape jumătate spun că Rusia este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina.
Iar analiștii notează o diminuare a culpabilizării Rusiei în ceea ce privește declanșarea războiului din Ucraina și, de asemenea, un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul. Totodată, mai spun analiștii, trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că peste o treime dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în România ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57% au o părere bună despre acest fapt și cam tot atâția privesc Rusia drept o amenințare la adresa Bucureștiului. Potrivit sondajului INSCOP, doar 1 din 2 români și-ar apăra țara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărțită clar asupra acestui subiect.