România şi spaţiul Schengen
România îşi propune să intre, până la sfârşitul acestui an, în spaţiul Schengen şi vizează ca termen luna octombrie.
Roxana Vasile, 17.01.2014, 12:45
România îşi propune să intre, până la sfârşitul acestui an, în spaţiul Schengen şi vizează ca termen luna octombrie.
Dezideratul a fost exprimat de preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei întâlniri avute, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Traian Băsescu: Este nu numai un obiectiv de ţară, ci şi un obiectiv personal, în condiţiile în care îmi închei mandatul pe 21 decembrie. Sigur, datorită evoluţiilor interne şi nu numai, vizez luna octombrie. În mai sunt alegeri pentru Parlamentul European. Este foarte greu să intrăm într-un proces de negociere cu statele membre care încă mai au obiecţiuni acum, înainte de europarlamentare.
Referindu-se, în principal, la securizarea frontierelor externe ale spaţiului, Schengen nu priveşte libera circulaţie, drept pe care românii şi vecinii lor bulgari îl au încă din 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. În plus, de la 1 ianuarie a acestui an, ei pot să muncească neîngrădit în Europa, libertatea de mişcare fiind un drept fundamental al construcţiei europene, ce nu poate fi negociat – aşa cum consideră reprezentanţii principalelor familii politice europene şi responsabili ai Comisiei de la Bruxelles. Şi aceasta, pe fondul speculaţiilor unei părţi a presei şi ale unor politicieni în special din ţări vest-europene dezvoltate privitoare la o potenţială invazie a românilor şi bulgarilor care – susţin ei – ar prefera să plece de acasă doar pentru a profita fraudulos de asigurările sociale generoase oferite de statele lor.
Toţi europenii au dreptul la liberă circulaţie, fără nicio excepţie – puncta răspicat, răspunzându-le, Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene: Libertatea de mişcare este unul dintre cele mai importante şi preţioase drepturi ale cetăţenilor europeni şi nu este subiect de negociere. Cetăţenii europeni au însă şi obligaţii. Libertatea de mişcare poate fi folosită dacă vrei să lucrezi sau să studiezi sau să mergi în vacanţă în altă ţară, dar nu pentru a căpăta ilegal avantaje sociale. Dar să opreşti libera circulaţie este împotriva legilor europene, iar Comisia şi Parlamentul European nu vor permite acest lucru.
Mai mult! Actualele legislaţii privind libera circulaţie, incluzând accesul la beneficii sociale, sunt corecte şi echitabile.
Într-o dezbatere în Parlamentul European, indiferent de familiile politice din care fac parte, eurodeputaţi din Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria s-au pronunţat pentru respectarea acestui drept fundamental şi au avertizat că un astfel de tip de discurs potrivit căruia cetăţenii din statele lor se stabilesc în alte ţări doar pentru beneficii sociale nu poate fi tolerat. Libertatea de mişcare aduce un mare avantaj ţărilor în care cetăţenii circulă şi se stabilesc să muncească.
În consecinţă, Parlamentul European a votat o rezoluţie împotriva oricărei tendinţe de a limita libera circulaţie a lucrătorilor europeni în interiorul Uniunii şi pledează pentru tratamentul egal al tuturor.