România şi societatea informatizată
Digitalizarea va simplifica interacţiunea dintre stat şi cetăţean şi va reduce corupţia - a spus preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea Forumului Internaţional România Digitală
Corina Cristea, 04.11.2016, 12:40
UE riscă să fie strivită de competiţia cu SUA şi Asia dacă nu se va dezvolta rapid în direcţia digitalizării şi a dezvoltării infrastructurii de internet. Avertismentul a fost lansat de comisarul european pentru economia şi societatea digitale, Günther Oettinger, la Bucureşti, la Forumul Internaţional „România Digitală”. Trăim o revoluţie digitală, mai spune comisarul Oettinger – trecutul a fost în hardware, software, telecomunicaţii, totul a fost digitalizat. Acum există un transfer. Tehnologiile digitale, serviciile au început să meargă în toate sectoarele din societate şi din economie şi să le schimbe.
În Europa avem nevoie de o piaţă digitală comună. Iar România ocupă un loc esenţial în strategia europeană referitoare la digitalizare, consideră Günther Oettinger: În UE nu există un singur stat care să ocupe primul loc în toate clasamentele. Există, de exemplu, în zona de IT un clasament care plasează România pe primele locuri, dar şi statele baltice sau Danemarca, Norvegia, Suedia. România are o poziţie foarte bună datorată infrastructurii în IT, dispune şi de informaticieni, fizicieni foarte buni şi de specialişti în tehnologia informaţiilor. Dacă mă duc în Silicon Valley, voi vedea că acolo, întotdeauna, lucrează mulţi europeni. Mulţi dintre aceştia sunt români.”
Conform Indicelui economiei şi societăţii digitale 2015, elaborat de Comisia Europeană, România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte serviciile publice digitale. În prezent, un procent foarte mic din populaţie completează formulare online, a explicat la reuniune preşedintele Klaus Iohannis, ceea ce a condus la elaborarea unui cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare în România.
Aşa a luat naştere Manifestul pentru România digitală” – gândit ca un vector de inovaţie şi un furnizor de soluţii în tehnologia informaţiei, securitate cibernetică, tehnologie pentru oraşe inteligente, care să aducă beneficii directe şi imediate la nivelul cetăţeanului. Există o prăpastie majoră între sectorul privat şi cel public în ceea ce priveşte modul în care este folosită tehnologia informaţiei, avertizează, pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş. În plus, mai spune el, în administraţie este puternic înrădăcinată birocraţia, ceea ce pune pe drumuri cetăţenii şi implică un mare consum de energie şi bani.
Cu toate acestea, România dispune de toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune, în construcţia europeană şi în plan global, în domeniul Tehnologia Informaţiei.