România şi situaţia din Ucraina
România susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei – reiterează preşedintele Traian Băsescu.
Roxana Vasile, 13.03.2014, 13:18
România nu ridică gradul de alertă, neexistând riscul unui conflict cu Rusia. Asigurările vin din partea preşedintelui Traian Băsescu referitor la situaţia generată de conflictul din Ucraina vecină, căreia Bucureştiul a reiterat că îi susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea. Traian Băsescu: România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene care nu au răspuns provocărilor, evitând astfel escaladarea situaţiei. Considerăm ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina în perspectiva referendumului anunţat pentru data de 16 martie.
În viziunea României, consultarea populară pe tema alipirii la Rusia a regiunii autonome rusofone este neconstituţională. Mai mult, Bucureştiul anunţă că se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept. De altfel, România s-a oferit să participe la eventuale negocieri pentru soluţionarea tensiunilor ruso-ucrainene. Din nou, Traian Băsescu: Dacă cineva va avea nevoie de expertiza unui vecin care cunoaşte bine situaţia regională, noi ne-am oferit să fim parte a unui eventual format de negociere, dar, legal şi moral, noi considerăm că SUA şi Marea Britanie, ca semnatari ai Memorandumului de la Budapesta, trebuie să fie în linia întâi a negocierilor, şi o fac.
În 1994, Ucraina accepta să se dezarmeze nuclear în schimbul garantării integrităţii sale teritoriale de către Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia. Or, o anexare de către Moscova a Crimeii ar avea consecinţe serioase – aşa cum declara, la Strasbourg, europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu: În cazul în care Rusia va prelua Crimeea, alte ţări se vor gândi de două ori înainte de a renunţa la statutul lor nuclear, ceea ce va avea un efect negativ asupra neproliferării. Şi, poate cel mai important, tot sistemul european de securitate ar cădea şi va trebui renegociat unul nou, dar cu o Rusie mult mai agresivă.
Periculoase sunt, deopotrivă, apariţia unui nou conflict îngheţat în zona Mării Negre şi o destabilizare regională. Preşedintele Traian Băsescu: Nu am putut anticipa Georgia. Ucraina ne-a prins nepregătiţi. Am fi ridicoli dacă s-ar întâmpla ceva legat şi de Republica Moldova şi am fi tot nepregătiţi sau surprinşi, în condiţiile în care România semnalează demult aliaţiilor ei aceste riscuri.
În context, armata română îşi continuă, potrivit planificării, toate aplicaţiile şi programele de instruire. Şeful Statului Major a primit dispoziţie să mute aplicaţiile din partea a doua a anului în prima parte. România şi-a pus la dispoziţie spaţiul aerian pentru avioanele de supraveghere ale NATO şi a autorizat prezenţa unei fregate franceze în apele teritoriale româneşti.