România şi situaţia din Ucraina
În contextul conflictului din Ucraina, preşedintele român Traian Băsescu a lansat, luni, un apel către Uniunea Europeană să treacă la o altă fază de sancţiuni, mai dure, la adresa Rusiei.
Roxana Vasile, 22.07.2014, 12:02
Un război hibrid – astfel caracterizează preşedintele Traian Băsescu conflictul din estul separatist al Ucrainei, nu foarte departe de graniţa cu România. O definiţie în terminologia de specialitate este greu de găsit : în opinia şefului statului, este vorba de un război prin interpuşi – ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi, pe care Rusia îi plasează în zonă pentru a-i sprijini pe separatişti.
Este, în egală măsură, un război de gherilă urbană, informaţional şi de insurgenţă a ucrainenilor de etnie rusă, însoţit de acţiuni teroriste. Răspunderea pentru ceea ce se întâmplă aparţine separatiştilor pro-ruşi, dar şi Moscovei, care a devenit partenerul acestora prin sprijin politic, de personal calificat şi de armament de toate categoriile, inclusiv greu.
Toate aceste aprecieri – extrem de dure – ale preşedintelui Băsescu intervin în contextul în care comunitatea internaţională face mari eforturi pentru a elucida condiţiile în care s-a prăbuşit, săptămâna trecută, avionul de linie al companiei Malaysia Airlines, catastrofă soldată cu moartea tuturor celor 298 de oameni de la bord. Cine este vinovat? Traian Băsescu:
În urma analizei şi a infomaţiilor pe care le avem, responsabilitatea aparţine, în mod direct, grupării teroriste din estul Ucrainei care a executat lovitura asupra aeronavei malaysiene. În mod egal, Federaţia Rusă, care a pus la dispoziţie specialişti şi echipamentul necesar executării loviturii, este parte a actului terorist. Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin să nu politizăm evenimentul. Nu-l politizează nimeni, dar preşedintele Putin nu poate fugi şi nu se poate ascunde sub amânări şi minciună de responsabilitatea punerii la dispoziţie a specialiştilor şi a echipamentelor militare cu care aeronava a fost lovită.
În acest context, putea să facă Uniunea Europeană mai mult decât a făcut până acum? Potrivit şefului statului român, răspunsul este « categoric, da ». Din nou, Traian Băsescu:
Sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, sancţiuni aspre economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei. Sigur, întotdeauna au fost argumente: o ţară are investiţii mari, alta are de livrat echipamente sofisticate, o alta este dependentă de gaze, altele, pur şi simplu, au spus să fii bine şi cu Uniunea Europeană, şi cu Federaţia Rusă şi să ai o poziţie moale. Cu certitudine, argumentele economice sunt extrem de importante. Dar în Uniunea Europeană noi vorbim despre valori. Nu cumva, cea mai mare valoare este cetăţeanul european? Siguranţa lui?
Cu cât se întârzie mai mult aplicarea de sancţiuni drastice, cu atât va fi mai mare preţul de a nu fi stopat la timp entuziasmul lui Vladimir Putin de a-şi recuceri imperiul fostei Uniuni Sovietice – a conchis preşedintele român.