România şi situaţia din Egipt
Egiptul stă pe un butoi de pulbere, formulă clişeu ce redă, însă, exact anvergura crizei care afectează marele stat arab.
Ştefan Stoica, 16.08.2013, 11:44
Egiptul, stat aflat în prima linie a aşa numitei Primăveri arabe”, traversează o perioadă de agonie, marcată de cel mai sângeros conflict intern de la plecarea de la putere a fostului lider forte de la Cairo, Hosni Mubarak. Bilanţul acestei săptămâni dramatice se ridică la sute de morţi, majoritatea civili, rezultat al confruntărilor dintre susţinătorii prşedintelui islamist demis, Mohamed Morsi, pe de o parte şi adversarii săi şi forţele de ordine, pe de alta.
Primii, recrutaţi din rândurile organizaţiei Fraţii Musulmani, îl vor înapoi la putere pe preşedintele ales democratic, dar înlăturat din funcţie de armată şi par hotărâţi să meargă cu protestul lor până la ultimele consecinţe. Replica autorităţilor este una fermă şi mai ales dură, exagerată chiar, potrivit unor voci tot mai clar auzite din spaţiul occidental. Armata care a preluat puterea a ameninţat că va trage asupra oricui atacă instituţii ale statului.
Îngrijorată de evoluţiile din Egipt, comunitatea internaţională revine, constant, cu apeluri la reţinere şi cu condamnări ale vărsărilor de sânge. Consiliul de Securitate a cerut părţilor să se abţină de la gesturi care pot escalada conflictul şi adânci criza. În Statele Unite, preşedintele Barck Obama a denunţat violenţele şi a cerut oprirea lor. Liderul de la Casa Albă a cerut autorităţilor să respecte drepturile omului şi a anunţat anularea manevrelor militare americano-egiptene, prevăzute luna viitoare.
Uniunea Europeană dar şi state musulmane au amendat reacţia prea dură a autorităţilor la manifestaţiile pro- Morsi, reacţie ce ar putea fi încadrată în coordonatele unei reprimări brutale. În acord cu poziţia exprimată de Uniunea Europeană, diplomaţia română a afirmat că urmareste cu preocupare evolutiile din Egipt si deplânge pierderile de vieti omenesti si distrugerile materiale. Ministerul de externe de la Bucureşti sustine apelul Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, privind necesitatea ca toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere pentru stoparea confruntărilor violente si restabilirea calmului.
Bucureştiul reitereaza, de asemenea, necesitatea respectarii drepturilor fundamentale ale omului si libertatilor cetatenesti si încurajeaza dialogul necesar reluării procesului politic de tranzitie democratica. Pe de altă parte, conştient de pericolele pe care criza prelungită, marcată de violenţe, o poate reprezenta pentru cetăţenii români aflaţi în Egipt, Ministerul de Externe le recomandă acestora să evite cu desavârsire zonele unde îsi au sediile principalele institutii guvernamentale si partide si unde au loc proteste. Cetăţenii români care se afla în această ţară sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îsi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactati în situaţii de urgenţă.