România şi securitatea regională
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reafirmat, în Kosovo și Bosnia, angajamentul ferm al României de a contribui activ la eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune.
Leyla Cheamil, 10.10.2024, 11:30
Consolidarea cooperării în domeniul securităţii regionale, cu accent pe misiunea EUFOR Althea, în care România şi-a asumat un rol semnificativ, a fost cuprinsă în agenda discuțiilor prilejuite de întâlnirea bilaterală a ministrului român al Apărării, Angel Tîlvăr, miercuri, la Sarajevo, cu omologul său din Bosnia şi Herţegovina, Zukan Helez.
Pe fondul provocărilor tot mai complexe de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul ferm al Bucureștiului de a contribui activ la eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune.
„România a fost, întotdeauna, un susţinător ferm al securităţii în Balcanii de Vest şi al parcursului european al Republicii Bosnia şi Herţegovina, iar misiunea EUFOR Althea, la care contribuim, în prezent, cu cel mai important contingent, reprezintă un pilon central în eforturile internaţionale pe acest palier. Suntem mândri de contribuţia noastră constantă şi suntem pregătiţi să preluăm comanda EUFOR în 2025, un angajament care reflectă determinarea noastră în această direcţieˮ, a declarat Angel Tîlvăr.
Acordul de cooperare bilaterală în domeniul apărării, semnat în iunie 2024, a fost un alt subiect important pe agenda discuţiilor celor doi miniştri. Documentul stabileşte cadrul pentru aprofundarea colaborării militare dintre cele două state, inclusiv aspecte privind instruirea în comun, schimburi de experienţă şi sprijin logistic.
Totodată, Angel Tîlvăr a transmis un mesaj de solidaritate persoanelor afectate în urma recentelor inundaţii din Bosnia şi Herţegovina şi a informat că ajutoarele trimise recent de Guvernul României în această ţară, ca sprijin umanitar, vor fi suplimentate.
Anterior, ministrul Angel Tîlvăr s-a aflat în Kosovo, unde s-a întâlnit cu echipa de comandă a operaţiei NATO de menţinere a păcii KFOR, la care România are o contribuţie importantă şi cu militarii români aflaţi în misiune în acest teatru de operaţii. Alianța Nord-Atlantică desfăşoară operaţia multinaţională de menţinere a păcii KFOR (Kosovo Force) din anul 1999, atunci când s-a stabilit crearea unei prezenţe internaţionale de securitate în Kosovo.
„În calitate de membră a NATO şi a Uniunii Europene, România este pregătită să îşi onoreze obligaţiile şi să susţină eforturile aliate pentru menţinerea securităţii şi promovarea păcii în regiunea Balcanilor de Vestˮ, a punctat ministrul român.
Acesta s-a întâlnit, de asemenea, cu militarii români care îşi desfăşoară activitatea în bazele militare Camp Film City şi Camp Novo Selo din Priştina. Ministrul a evidenţiat cooperarea excelentă dintre efectivele româneşti şi cele dislocate de aliaţi în Operaţia KFOR.
„Lecţia învăţată de România în ultimele trei decenii în care a contribuit la misiunile şi operaţiile de impunere şi menţinere a păcii este aceea că securitatea se obţine prin contracararea provocărilor acolo unde acestea se manifestă, pentru a nu permite instabilităţii să ajungă acasă'” a conchis ministrul Angel Tîlvăr.