România şi scutul american antirachetă
La Washington, Curtea de Conturi apreciază că ar putea apărea întârzieri la punerea în practică a proiectului de amplasare a scutului antirachetă în Europa. Corespondentul Radio România a obţinut informaţii care nu confirmă, însă, aceste temeri.
Valentin Țigău, 18.03.2014, 12:43
Agenţia Americană de Apărare Antirachetă precizează, pentru Radio România, că sistemul antirachetă din România va fi funcţional anul viitor, la termenul stabilit. Acesta urmează să ajungă in localitatea Deveselu, din sudul ţării, în luna iulie. Trimisul nostru la Washington, Ani Sandu, menţiona, într-o corespondenţă, că, pe baza documentelor primite de la Pentagon şi a unor discuţii cu oficialităţi americane din apărare, Curtea de Conturi din SUA estima că vor exista întârzieri la următoarele două faze ale proiectului de amplasare a scutului antirachetă în Polonia şi România.
Întârzierile tehnice de până acum au redus capabilităţile pe care Agenţia de Apărare Antirachetă intenţionează să le trimită şi ridică semne de întrebare legate de modul în care aceste capabilităţi vor funcţiona, se arată în raportul Curţii de Conturi, publicat la sfârşitul săptămânii trecute. În ceea ce priveşte România, în raport se scrie că sistemul care va fi instalat la Deveselu va avea o versiune preliminară a programului de funcţionare a sistemului de arme şi că versiunea finală va fi livrată în cadrul unei îmbunătăţiri, în 2017.
Informaţiile primite, ulterior, de corespondentul nostru de la purtatorul de cuvânt al Agenţiei de Apărare Antirachetă, Richard Lehner, subliniază, totuşi, că sistemul Aegis şi-a dovedit capabilităţile timp de câteva decenii, iar centrul de comandă şi sistemul de lansare, în forma adaptată pentru uscat, sunt aproape identice cu varianta de pe navele de război.În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific, iar în această primăvară vor fi făcute teste suplimentare, care vor dovedi capabilităţile sistemului terestru.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. El urmează a fi utilizat şi la „scutul antirachetă” al NATO în Europa, cu scopul de a contracara ameninţările din partea unor ţări ca Iranul. NATO şi SUA au afirmat, repetat, că scutul nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei.
Potrivit proiectului, sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) vor fi instalate, complet, la baza Deveselu din România, până în 2018, şi în Polonia. Scutul din România va beneficia de suportul a 500 de militari americani iar costurile legate de amplasarea lui se vor ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari, anual, necesari pentru funcţionarea sistemului.