România şi scutul american antirachetă
Lucrările la baza românească de la Deveselu, care va găzdui elemente ale scutului american antirachetă, sunt în grafic – dau asigurări autorităţile de la Bucureşti.
Roxana Vasile, 21.08.2014, 12:18
Amplasarea, la Deveselu, în sudul României, a unor elemente ale scutului american antirachetă a deranjat de la bun început Moscova, care a văzut în ele un mare pericol. Toamna trecută, presa românească prelua un interviu pentru postul de radio “Vocea Rusiei” al directorului Institutului rus de Planificare Strategică şi Prognoze, Aleksandr Gusev, care explica că încă o bază a NATO în România ar putea deveni o ameninţare pentru baza militară navală pe care ruşii o deţin la Sevastopol, în Ucraina, la numai 1.500 de kilometri de Deveselu.
Rusia nu va permite americanilor să transforme Marea Neagră într-o zonă de escaladare a tensiunii. Avem acolo suficiente forţe pentru a contracara SUA“ – mai spunea Aleksandr Gusev. Vorbea parcă premonitoriu despre un conflict în regiune, atâta doar că nu americanii aveau să îl declanşeze, ci ruşii înşişi, pe care Occidentul îi acuză, la ora actuală, de implicare în ostilităţile din estul Ucrainei.
În primăvară, ei anexau chiar peninsula Crimeea, spre marele oprobriu al comunităţii internaţionale, inclusiv al Bucureştiului. Washingtonul a precizat de la bun început, însă, că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar Ministerul român de externe – că el are o menire exclusiv defensivă. Miercuri, o delegaţie a Congresului american a vizitat şantierul pe care se va afla baza militară.
Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, care s-a aflat, şi el, în zonă împreună cu viceprim-ministrul şi ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, a dat asigurări că lucrările de infrastructură care revin părţii române se desfăşoară conform programului. (track) Mircea Duşa: “Partea română a executat lucrări la împrejmuire, la iluminatul perimetral şi urmează ca, până la sfârşitul anului, să finalizăm şi sistemul de securitate şi supraveghere. În locaţia propriu-zisă, unde colegii noştri din Statele Unite gestionează lucrările, acestea sunt, de asemenea, în grafic.”
La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că există resursele financiare şi pentru terminarea lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă, de canalizare, la staţia de epurare a apei, precum şi la drumurile de acces prin comuna Deveselu către bază. Liviu Dragnea: “Semnăm contractele de finanţare, actele adiţionale pentru a se suplimenta finanţarea, în aşa fel încât, spre finalul lunii noiembrie, cele două proiecte importante – sistemul de alimentare cu apă şi canalizarea împreună cu staţia de epurare – să fie gata, şi ca, din punctul nostru de vedere, al Guvernului României, să ne achităm obligaţiile asumate.”
Scutul american antirachetă de la Deveselu va deveni pe deplin operaţional anul viitor.