România şi salariul minim european
România trebuie să introducă salariul minim european până pe 15 noiembrie
Daniela Budu, 17.06.2024, 11:33
Românii sunt plătiți cu unul dintre cele mai mici salarii minime brute pe economie din toată Uniunea Europeană – datele Eurostat arată că primesc al doilea cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniune – 10,4 euro, departe de media europeană, care este de 24 de euro pe oră. Mai mult, în Luxemburg o oră de lucru este plătită de aproape 5 ori mai bine decât în România. Totuși, potrivit statisticilor, salariul mediu pe oră a crescut în ultimii ani și România, nesemnificativ însă în raport cu scumpirile care au avut loc. Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, aceste creșteri salariale nu au fost resimțite de angajați, acoperind, de fapt, creșterile de prețuri.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în februarie, salariul mediu net era de 4.876 lei (circa 975 euro), în creștere cu 14% față de aceeași lună din 2023. În acest an, însă, lucrurile ar trebui să se schimbe pentru că România va introduce salariul minim european, iar potrivit Directivei comunitare, salariul minim dintr-o ţară trebuie să reprezinte cel puţin 50% din venitul mediu.
În prezent, în România, valoarea salariului minim brut este de 3.300 de lei (660 euro) şi va creşte la 3.700 de lei (740 euro) începând cu 1 iulie. În condițiile în care salariul luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei (peste 1.500 euro), condiția ponderii salariu minim/salariu mediu ar urma să fie respectată.
Introducerea salariului minim european este însoțită însă și de alte condiții. Astfel, guvernele țărilor membre se obligă să promoveze negocierile colective de salarii, să actualizeze și să indexeze salariul minim pe economie pentru a respecta proporția salariu minim/salariu mediu, să colecteze și să raporteze Comisiei Europene date despre salarii.
Referindu-se la Directiva europeană care va trebui implementată și în România până pe 15 noiembrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că românii vor avea salarii cât mai aproape de media europeană. Marcel Ciolacu: A fost pus în transparenţă publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România, pentru ca românii să aibă slujbe plătite mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte.
Amintim că Directiva privind salariul minim în UE a fost adoptată de Parlamentul European în 2022. Ea obligă statele membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă. Statisticile oficiale arată că în multe dintre țările UE, salariul minim brut lunar este sub 1.000 de euro, iar în unele chiar mai puțin de 750 de euro. Majoritatea statelor membre au implementat deja salariul minim național. Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia au salarii minime stabilite prin contracte colective de muncă, în timp ce Cipru are salarii prevăzute de lege pentru diferite ocupații.