România și produsele agricole ucrainene
Bucureștiul nu a interzis importurile de cereale ucrainene
Leyla Cheamil, 24.04.2023, 11:45
Războiul ruso-ucrainean naște controverse și prin prisma produselor agricole din țara vecină. Din cauza conflictului armat care a dus la blocarea unor rute de comercializare, Ucraina s-a văzuit nevoită să apeleze la ajutorul țărilor europene. De la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie a anului trecut şi până acum, Kievul şi-a majorat exporturile prin cele trei porturi ale sale de la Dunăre până la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună. Fermierii din România, dar și din alte state din estul Europei sunt afectați de importurile ieftine, afirmând că sunt aproape în pragul falimentului, întrucât nu pot face față acestei concurențe. Fermierii români, care au protestat recent, acuză că pierderile lor se ridică la peste 200 de milioane de euro din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine cu aproximativ 100 euro pe tonă.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci ţări și anume România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au solicitat sprijin suplimentar pentru fermierii afectaţi de produsele agricole ucrainene ieftine şi inclusiv reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina. Ulterior, patru dintre acestea, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, au anunţat suspendarea importurilor de cereale şi alte produse agricole din această ţară. România este singurul stat vecin Ucrainei care mai permite importul de produse agricole din această țară. Totuși, autorităţile române au început să controleze calitatea cerealelor care intră pe teritoriul ţării, să sigileze şi să monitorizeze transporturile care se află în tranzit.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Bucureștiul nu a decis blocarea importurilor de produse agricole din Ucraina deoarece, în adoptarea unor măsuri în actualul context, trebuie avut în vedere întregul ansamblu de consecinţe pe care îl produc.
La rândul său, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, s-a intâlnit, săptămâna trecută, cu omologul ucrainean, Mikola Solski, cu care a convenit să ţină legătura, săptămânal, cu privire la cantităţile care ar urma să iasă din Ucraina, în încercarea de a limita importurile. Petre Daea ainsistat asupra faptului că este important ca orice decizie referitoare la restricţionarea importurilor ucrainiene să fie luată de comun acord cu Bruxellesul și nu unilateral, așa cum au procedat Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.
S-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri şi suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţăriˮ, a mai spus ministrul Daea.
Comisia Europeană a anunţat că va pune la dispoziţia fermierilor din Europa Centrală şi de Est, afectaţi de afluxul produselor agricole ieftine din Ucraina, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro. A fost evocată şi posibilitatea interzicerii importului unor anumite categorii de produse din Ucraina.