România şi Politica Agricolă Comună
Oficialii europeni au căzut de acord, la Bruxelles, asupra reformei Politicii Agricole Comune în anii viitori. Una dintre măsuri se referă la eliminarea cotelor pentru lapte în UE, prevăzută pentru 2015.
Mihai Pelin, 25.09.2013, 11:58
Parlamentul European, Consiliul miniştrilor europeni ai Agriculturii şi Comisia Europeană au ajuns, la Bruxelles, la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune în anii viitori. Documentul conţine prevederi clare privind fondurile pe care statele membre le pot primi din bugetul european destinat agriculturii sau nivelul ajutoarelor destinate fermierilor pâna în 2019. De asemenea, statele membre vor putea mări sprijinul acordat zonelor defavorizate şi va fi încurajată instalarea tinerilor fermieri. Acordul prevede şi reducerea contribuţiei statelor membre la programele cofinanţate cu fonduri europene.
Prezent la Bruxelles, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a salutat această ultimă măsură: “Este benefică creşterea ratei de cofinanţare de la 75% la 80%. Lucrul acesta înseamnă un efort mai mic al statului membru; de la bugetul naţional, putem ca banii pe care îi avem sa îi ducem către alte investitii, iar pe zona de cofinanţare să avem doar 15%, existând posibilitatea, atâta timp cât România va fi sub acord internaţional cu FMI şi Comisia Europeană, să creştem rata de cofinanţare la 95%.”
Tot la Bruxelles, Daniel Constantin a participat la o conferinţă pe tema evoluţiei sectorului produselor lactate după 2015, iniţiată de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, românul Dacian Cioloş. Daniel Constantin a dat asigurări că ministerul pe care îl conduce are în vedere măsuri pentru sprijinirea producătorilor de lapte din ţara noastră, în perspectiva eliminarii, din 2015, a cotelor pentru lapte ale statelor comunitare.
Statisticile arată că piaţa internaţională a lactatelor este în crestere, consideră Dacian Ciolos, şi teoretic, există o capacitate de absorbţie a întregii producţii de lapte. În privinţa României, el spune că eliminarea cotelor nu este principala problemă.
Dacian Ciolos: “România nu utilizează aproape nici jumătate din cota de lapte care i-a fost alocată. Deci, în România nu eliminarea cotelor de lapte e problema directă. Poate sa fie o problemă indirectă, în sensul că, eliminând cotele de lapte, poate exista o producţie care să vina din afară şi să concureze producţia din România.“
În opinia sa, România are nevoie de un proces mai rapid de organizare şi restructurare în domeniu, iar noua Politică Agricolă Comună oferă deja instrumentele necesare.
La rândul lor, specialiştii atrag atenţia că, din 2015, prin eliminarea cotelor, se va ajunge la o mai mare concurenţă a procesatorilor, iar pe piaţă va apare o cantitate mult prea mare de lapte. În prezent, fiecarui stat membru îi este asociată o cota naţională din care fiecare producator are o cotă individuală.