România şi NATO
Împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice au fost marcate, pe 7 aprilie, la Bucureşti.
Corina Cristea, 08.04.2019, 12:11
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul Alianţei, iar de atunci România sărbătoreşte Ziua NATO, în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.
Prezentă la ceremonia militară organizată cu acest prilej de Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti, premierul Viorica Dăncilă a subliniat rolul determinant pe care l-a avut consensul naţional manifestat la toate nivelurile pentru înscrierea ţării pe drumul către Alianţa Nord-Atlantică.
La 15 ani de la aderare, România este pregătită să răspundă noilor provocări de securitate şi va continua să participe activ la asigurarea stabilităţii în spaţiul euroatlantic, dă asigurări premierul Viorica Dăncilă: “Rămânem un participant important la operaţiunile NATO pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în diferite zone de conflict. Cu această ocazie, elogiez profesionalismul şi calitatea umană a miltarilor români desfăşuraţi în teatre de operaţii, care s-au implicat cu trup şi suflet în apărarea şi imbunătăţirea vieţii populaţiilor locale, câştigându-le respectul şi prietenia.”
Deciziile adoptate la summit-urile NATO au ţinut cont de vocea României, ducând la o prezenţă avansată în zona Mării Negre, pe linie terestră, aeriană şi maritimă, care a sporit securitatea întregii Alianţe, a mai declarat şeful executivului de la Bucureşti. Premierul Dăncilă a subliniat, în acelaşi timp, că România este beneficiarul direct al consolidării posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic.
Armata României a contribuit substanţial la operaţiile şi misiunile NATO încă din perioada de pre-aderare, a amintit Şeful Statului Major al Apărării, gen. Nicolae Ionel Ciucă: “În prezent, aproximativ 1000 de militari participă la eforturile operaţionale aliate în Afganistan, Irak şi Balcani, iar eforturile şi angajamentele Armatei române în materie de securitate euroatlantică sunt apreciate peste tot în lume şi consolidează statutul internaţional al României de aliat şi partener de încredere.”
Este al treilea an în care România acordă 2% din PIB pentru Apărare, iar decidenţii spun că programele militare de înzestrare a Armatei cu echipamente moderne vor continua, pentru a răspunde standardelor NATO şi provocărilor de securitate din zonele unde militarii români participă la misiuni aliate. Misiuni în care, de-a lungul timpului, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi 180 au fost răniţi.