România şi moneda unică europeană
România continuă demersurile pentru trecerea la moneda euro.
Roxana Vasile, 11.04.2017, 11:40
Discuţiile autorităţilor de la Bucureşti legate de trecerea României la moneda unică europeană nu sunt de ieri, de azi. În principiu, o astfel de măsură ar consfinţi, odată în plus, statutul ţării de membru al Uniunii Europene, prin apartenenţa la clubul select al statelor din Zona Euro. În fapt, însă, adoptarea monedei unice nu ar fi posibilă decât după ce veniturile obţinute de români ar fi aproape de cele ale cetăţenilor din alte ţări europene. Deocamdată, ele sunt mult prea departe, iar decalajul de dezvoltare între România şi Zona Euro este mare.
Luni, la o primă reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, premierul social-democrat Sorin Grindeanu a precizat că sarcina Bucureştiului este de a face această trecere „cât mai lină pentru români”. Sorin Grindeanu: „Sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda euro să fie mai lină pentru cetăţeni. Şi aici trebuie să învăţăm din practica ţărilor care au trecut deja la euro, pornind dintr-o poziţie similară cu a ţării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră care în mod natural întâmpină o rezistenţă, o reticenţă la schimbare. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile cetăţenilor români vor fi comparabile sau aproape de cele din alte state membre ale UE.”
Cât despre dezbaterile privind viitorul construcţiei europene, acestea trebuie văzute drept o oportunitate în procesul de adoptare a euro. Din nou, premierul Grindeanu: „Ne întâlnim într-o perioadă în care, la nivelul UE, există tot felul de dezbateri privind viitorul construcţiei europene. Noi credem că aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol, şi iată că, de la discuţia cu o Europă cu mai multe viteze, acum, după reuniunea de la Roma, s-a ajuns la o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferenţieze, ci tocmai să arate că noi toţi mergem în aceeaşi direcţie.”
Prezent şi el la reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, ministrul finanţelor publice, Viorel Ştefan, crede că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, conform Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea la Mecanismul european al ratelor de schimb. Cât despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta recomandă prudenţă, responsabilitate şi profunzime în cadrul procesului de adoptare a monedei unice.
În perioada următoare, Executivul şi Banca Naţională a României vor continua să analizeze împreună perspectivele trecerii României la moneda unică europeană, analiză pe baza căreia se va stabili, ulterior, un calendar al măsurilor necesare adoptării ei. Potrivit unui studiu prezentat recent, dacă România ar avea o creştere economică durabilă de aproximativ 5% pe an, atunci ar putea ajunge din urmă media Zonei Euro în 18 ani, iar nivelul de 75% din această medie l-ar putea atinge în 9 ani.