România și investitorii străini
Dinamica investiţiilor străine în România indică o încetinire, acestea ajungând la un nivel apropiat cu cel din timpul pandemiei.
Roxana Vasile, 10.04.2025, 11:44
Un concern german va deschide în România o nouă fabrică ce va produce componente pentru aeronave de pasageri – a anunţat, miercuri, în ședință de Guvern, premierul Marcel Ciolacu. Deşi situaţia economică internaţională este complicată, România continuă să atragă investitori importanţi – s-a felicitat premierul, potrivit căruia concernul german, furnizor pentru giganţi ai aeronauticii, a ales România, între altele, pentru poziţia sa strategică între Est şi Vest. Realitatea indică, însă, că atractivitatea României pentru investitori și dinamica investiţiilor străine în România sunt în încetinire.
Motivele sunt legate de situaţia geopolitică, de dimensiunea deficitului bugetar, dar şi de incertitudinile politice şi fiscale, iar războiul comercial ce se profilează în urma deciziilor administraţiei americane de a impune tarife vamale substanţiale, inclusiv importurilor din Uniunea Europeană, nu face decât să afecteze şi mai mult încrederea şi apetitul pentru risc al investitorilor.
Or, în aceste condiții, în aceeași zi în care a premierul Ciolacu a anunțat investiția germană în România, președintele interimar al țării, Ilie Bolojan, a avut, la rândul său, o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Investitorilor Străini – asociaţie din care fac parte cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, cu o cifră de afaceri cumulată ce reprezintă aproximativ o cincime din PIB. O ţară nu este schimbată de un Guvern sau de un preşedinte – a punctat Ilie Bolojan – ci de oamenii acelei ţări şi de companiile care investesc acolo. Oamenii politici au, în schimb, obligaţia să creeze condiţii și predictibilitate, astfel încât performanţa să fie răsplătită, iar lipsa de muncă sau de performanţă să fie penalizată – a spus președintele.
Ce ar trebui să facă România pentru a intra în Top10 economii ale Uniunii Europene? Preşedintele Consiliului Investirilor Străini, Daniel Anghel:
ʺEfortul investiţional mediu anual ar trebui să ajungă la aproximativ 35% din Produsul Intern Brut în perioada 2024-2030, iar mergând mai departe, în perioada 2031-2040, efortul investiţional mediu ar trebui să fie undeva la 28-30% din Produsul Intern Brut. Cifre nu tocmai uşor de atins. Contextul în care ne aflăm nu este deloc încurajator, dar credem că, cu o strategie bună, cu un dialog care să adune în jurul mesei toţi actorii importanţi, atât din zona de business, cât şi din zona de sector public, am putea să creştem într-un ritm mai alert decât am făcut-o până acum.ʺ
Cu alte cuvinte, România își poate spori nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie, dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiţii majore, cu valoarea adăugată mare – a fost una dintre principalele concluzii ale discuţiilor reprezentanţilor Consiliului Investitorilor Străini cu preşedintele interimar Ilie Bolojan.