România şi Iniţiativa Central Europeană
Premierul român Viorica Dăncilă a făcut o vizită în Croaţia, unde a avut convorbiri la cel mai înalt nivel şi a participat la preluarea de către Italia a preşedinţiei în exerciţiu a ICE.
Corina Cristea, 04.12.2018, 12:25
În contextul preluării de către România, la 1 ianuarie, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viorica Dăncilă a mers la Zagreb pentru convorbiri cu autorităţile croate şi pentru a participa la summitul Iniţiativei Central Europene. Discuţiile cu omologul său Andrej Plenkovic s-au axat pe relaţiile economice şi comerciale dintre cele două state şi pe provocările mandatului românesc la Bruxelles, despre care primul-ministru Viorica Dăncilă a precizat: Mă refer aici la provocări legate de Brexit, de viitorul Uniunii Europene post-Brexit şi aici un rol important îl va juca summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Am vorbit despre punctele comune, abordarea comună pe care trebuie să o avem pe politicile tradiţionale la nivel european – şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună, dar şi provocări legate de migraţie, de terorism, de politica de apărare şi, bineînţeles, un lucru care interesează ambele ţări, Schengenul.”
La Zagreb, premierul Viorica Dăncilă a participat şi la lucrările summitului Iniţiativei Central Europene, care a încheiat preşedinţia croată a acestui forum regional de cooperare. Principala temă a reuniunii a fost cooperarea regională, cu accent asupra promovării valorilor şi practicilor democratice, relaţiilor de bună vecinătate şi asigurării stabilităţii regionale.
România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei sale preşedinţii a Consiliului UE, context în care continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest va reprezenta o prioritate, a declarat, cu acest prilej, premierul român. Viorica Dăncilă a adăugat că România rămâne angajată în planul susţinerii politice şi oferirii asistenţei tehnice pentru avansarea reformelor în statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euroatlantice.
Doamna Dăncilă a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de colaborare şi valorificarea aportului lor unic la stabilitatea din zonă, promovarea relaţiilor de bună vecinătate, a interconectivităţii şi a cooperării economice, evidenţiind, totodată, relevanţa Iniţiativei Centrale Europene pentru îndeplinirea acestor obiective. Cum? Prin transferul de expertiză în domenii-cheie precum lupta anticorupţie, buna guvernare, reducerea decalajelor de dezvoltare, competitivitate şi inovaţie.
Premierul a exprimat, în acelaşi timp, susţinerea pentru dezvoltarea cooperării regionale în acest format, precum şi sprijinul pentru demersurile de consolidare a eficienţei ICE, prin concentrarea pe proiecte cu impact economic şi social în regiune. Viorica Dăncilă a urat succes Italiei, care a preluat de la Croaţia Preşedinţia în exerciţiu a ICE.