România şi industriile strategice
Uniunea Europeană sprijină România pentru a deveni un jucător cheie în noile industrii.
Daniela Budu, 10.01.2025, 11:30
Aflat în vizită în România, în cadrul unui turneu european, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, responsabil pentru prosperitatea şi strategia industrială, a promis că va sprijini sectoare importante ale industriei autohtone, de la producţia bateriilor la sectorul oţelului. A anunţat că, luna viitoare, Comisia Europeană va publica un plan strategic care va simplifica cadrul de reglementare în domeniul reindustrializării şi va include toată problematica sectorului de baterii, inclusiv decarbonizarea şi competitivitatea companiilor.
A vizitat, împreună cu ministrul Economiei, Bogdan Ivan, fabrica românească „Prime Batteries Technology”, care produce acumulatori litiu-ion de ultimă generaţie şi sisteme personalizate de stocare a energiei.
Oficialul european a avut întâlniri cu autoritățile de la București şi a vizitat, de asemenea, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială, principalul centru de cercetare în domeniul ştiinţelor aerospaţiale din țară. În context, el a apreciat că România este unul dintre statele cele mai industrializate din Europa şi că va sprijini continuarea acestui proces. „Avem nevoie de România în aceste momente de incertitudine economică şi de reindustrializare” – a apreciat demnitarul.
La rândul său, ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanţa acestei vizite, ca un mesaj clar că Uniunea sprijină România pentru a deveni un jucător-cheie în noile industrii.
Bogdan Ivan: “Atunci când vorbim despre dezvoltarea industrială a Europei şi reducerea dependenţei faţă de alte continente, vorbim despre utilizarea la maxim a resurselor pe care le avem aici, iar România are resurse uriaşe de materiale critice. Are, pe de altă parte, o poziţie geo-strategică extrem de importantă”.
Ministrul a adăugat că accentul va fi pus pe proiecte complementare între statele membre ale Uniunii, evitând concurenţa internă şi aliniind obiectivele naţionale la viziunea europeană.
Valoarea pieţei globale a bateriilor este estimată să se dubleze în următorii ani, datorită creşterii cererii pentru baterii litiu-ion, considerate cele mai eficiente soluţii de stocare a energiei pentru industriile auto şi energetice. În prezent, Europa depinde semnificativ de importurile de metale rare şi produce mult mai puţine baterii decât necesarul pieţei. Pentru a reduce această dependenţă, Uniunea Europeană îşi propune să devină al doilea cel mai mare producător de baterii din lume, după China. Cât privește industria oţelului din România, oficialul european a apreciat că aceasta este un sector esenţial pentru baterii, automobile şi energie eoliană, de aceea va fi un subiect prioritar în viitoarea sa vizită la București.