România şi independenţa energetică
A început forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor româneşti de gaze naturale din largul Mării Negre.
Mihai Pelin, 26.03.2025, 11:33
Companiile Romgaz şi OMV Petrom au anunţat că au început forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, un moment considerat de referinţă pentru securitatea energetică a României. Neptun Deep va contribui la producţia României cu circa opt miliarde de metri cubi anual, iar primele gaze naturale ar urma să fie livrate în 2027.
Începerea forajului este un reper important pentru progresul acestui proiect, prin care România îşi poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne. Va deveni, în acelaşi timp, şi un jucător important pe piaţa europeană, au anunţat cele două companii. În plus, proiectul va avea o contribuţie pozitivă în economie. Se estimează că va aduce venituri importante la bugetul de stat, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja
“Este un proiect strategic, cea mai mare investiţie în sectorul energetic românesc – 4 miliarde de euro, 20 de miliarde de euro la bugetul de stat, minim dublarea producţiei de gaz românesc în fiecare an cu 8-10 miliarde de normal metri cubi şi o contribuţie importantă la reducerea sau poate eliminarea dependenţei faţă de gazul rusesc pentru întreaga regiune, pentru că noi nu avem problema asta în România.”
Specialiştii Romgaz şi OMV Petrom estimează că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul IV din 2026. Potrivit experților, sunt lucrări dificile. De exemplu, prima sondă este forată pe un zăcământ situat în ape cu o adâncime de 120 de metri, iar rezervorul de gaze este la 2.000 de metri sub fundul mării. Romgaz şi OMV Petrom participă la acest proiect în mod egal (50% fiecare). Infrastructura necesară include, printre altele, trei sisteme submarine de producţie, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla (sud-est) şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.
Platforma offshore îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Să amintim că Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în 1909, când a fost descoperit primul zăcământ de gaze la Sărmășel (centru). Acționar principal este statul cu o participație de 70%.
Cât despre OMV Petrom, acesta are acționariat austriac de 51,1%, în timp ce statul român deține 20,7%. Este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, activ de-a lungul întregului lanț valoric al energiei: de la explorarea și producția de țiței și gaze, rafinare și distribuția de carburanți, până la generarea de energie electrică, precum și comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice.