România şi FMI
Pe fondul disputelor dintre preşedinte şi premier, Fondul Monetar Internaţional are încredere că România va pune în practică elementele-cheie din cadrul noului acord, de tip preventiv, pe care l-a convenit, anul acesta, cu instituţia financiară internaţio
Roxana Vasile, 13.12.2013, 12:24
Fondul Monetar Internaţional nu e străin de divergenţa dintre şeful statului, Traian Băsescu, şi cel al Executivului, Victor Ponta, în privinţa măsurilor necesare pentru atingerea ţintei de deficit agreate în cadrul acordului de tip preventiv încheiat de curând.
“Monitorizăm evoluţiile din România îndeaproape şi aşteptăm o decizie din partea autorităţilor, dacă doresc să modifice politicile necesare pentru asigurarea acestei ţinte” – a declarat, la Washington, directorul de comunicare al FMI, Jerry Rice, precizând că, apoi, pachetul de măsuri ar urma să fie trimis Consiliului Director spre aprobare.
Aşa că, în timp ce Fondul Monetar Internaţional este în stand-by, la Bucureşti securea războiului dintre preşedintele de centru-dreapta şi premierul de centru-stânga este departe de a fi îngropată.
Pe de o parte, şeful Executivului, Victor Ponta, aşteaptă răspunsul Comisiei Europene legat de o eventuală amânare, cu trei luni a introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină – măsură pe care el ar fi intenţionat să o ia, începând din 2014, pentru a compensa majorarea salariilor, pensiilor şi reducerea contribuţiilor sociale.
Pe de altă parte, pe fondul temerilor venite în special din partea transportatorilor, preşedintele Băsescu a avertizat, la începutul lunii, că dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru a renunţa la creşterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul viitor în forma în care este el la ora actuală, existând posibilitatea de a-l retrimite spre discutare în Parlament sau chiar de a-l ataca la Curtea Constituţională. El a declarat şi că îşi menţine punctul de vedere că această acciză de 7 eurocenţi nu trebuie introdusă deloc, pentru că în buget există resurse.
Mai mult, calificând măsura măririi accizelor drept antieconomică şi împotriva intereselor României, Traian Băsescu a declarat şi că nu va aproba memorandumul încheiat între guvern şi FMI, explicând că ţara noastră nu este dependentă de tranşele de la Fond, iar renegocierea memorandumului nu creează nici o problemă de finanţare.
Într-un cuvânt, pentru moment, toată lumea aşteaptă! Preşedintele Băsescu, după propriile-i spuse, îl aşteaptă pe premier să “discute … omeneşte” până pe 29 decembrie, dată la care şeful Statului ar trebui să ia o decizie cu privire la legea bugetului. Primul-ministru Ponta aşteaptă poziţia creditorilor internaţionali, iar FMI, în fine, aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă vor să modifice politicile pentru atingerea ţintei de deficit stabilite.
Chiar dacă va semna sau nu memorandumul, Bucureştiul trebuie să respecte recomandările privind reformele structurale şi măsurile bugetare – a precizat Comisia Europeană, care aşteaptă, şi ea, ca România să ia o decizie în privinţa acordului cu FMI. România a fost cea care a decis să aibă unul şi tot ea este cea care va decide dacă-l va continua sau nu – s-a mai spus la Bruxelles.