România şi FMI
Executivul român a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
Roxana Vasile, 27.02.2014, 11:36
În plină criză politică şi în cadrul unei şedinţe de guvern atipice – cu 10 miniştri demisionari – Executivul de la Bucureşti a aprobat scrisoarea de intenţie aferentă acordului stand-by de tip preventiv convenit toamna trecută cu Fondul Monetar Internaţional. Aceasta după ce, în prealabil, la Preşedinţie a avut loc o discuţie între şeful statului, Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta.
Declaraţiile celor doi pe această temă, oglindesc, odată în plus, tensiunile care domnesc inclusiv la acest nivel. Pe de o parte, preşedintele Băsescu a anunţat că dă mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI premierului Victor Ponta, interimar la Finanţe, şi guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. A condiţionat, însă, ca documentul să nu conţină nicio referire la introducerea unei accize suplimentare la carburanţi şi la proiectul privind acordarea de facilităţi la plata ratelor bancare pentru persoanele fizice, pe care îl consideră profund inechitabil.
Acuzându-l, din nou, pe primul-ministru Ponta de corupţie, Traian Băsescu vede în introducerea unei majorări a accizei o modalitate de (cităm) a pompa bani în buzunarele baronilor locali. Cât despre facilităţile la plata ratelor bancare, acestea ar fi destinate să îi înşele pe români – consideră preşedintele – ei urmând să plătească mai mult, pentru că s-ar prelungi perioada de rambursare a creditului şi implicit costul lui şi dobânzile aferente.
Ferm pe poziţii, premierul Ponta a ţinut să remarce că cele două prevederi – motiv de dispută cu preşedintele – nu trebuiau oricum trecute în scrisoare, pentru că actul normativ privind majorarea accizei este, deja, în vigoare, iar sprijinul fiscal pentru rate nu este o obligaţie pe care România şi-o asumă în relaţia cu FMI, ci un drept.
Ping-pongul declarativ dintre preşedinte şi premier pe tema scrisorii de intenţie cu FMI a început la sfârşitul anului trecut, când preşedintele anunţa că nu va promulga bugetul pe 2014, deoarece prevedea majorarea accizei la carburant. Ca urmare, premierul Ponta promitea că va negocia cu FMI amânarea cu trei luni a datei de aplicare a majorării.
Pe principul totul e bine când se termină cu bine”, bugetul a fost, într-un final, promulgat, iar acum şi scrisoarea de intenţie cu FMI aprobată.
Guvernul va trebui să se concentreze pe dezvoltarea economică a României. Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere de 2,2%, după un avans de 2,8% înregistrat anul trecut. Bugetul este unul al investiţiilor, printre priorităţi figurând dezvoltarea infrastructurii. De mare ajutor vor fi fondurile europene, motiv pentru care creditorii externi i-au recomandat Bucureştiului o cât mai bună absorbţie a acestora.