România şi criza din Ucraina
Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, a afirmat că România nu este în pericol să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă.
Leyla Cheamil, 07.02.2022, 11:30
Criza ruso-ucraineană a provocat tensiuni internaționale, iar Kievul și puterile occidentale speră într-o soluție diplomatică și își coordonează eforturile pentru a găsi o rezolvare în acest sens. Rusia, la rândul ei, susține că nu are intenția de a invada Ucraina. Cu toate acestea, Moscova a continuat să desfășoare trupe la granița comună. Această desfășurare de forțe a Rusiei a determinat SUA să trimită un nou contigent pe flancul estic al NATO. Ca țară membră a Alianței Nord-Atlantice și vecină, la nord și est, cu Ucraina, România este preocupată de iminența izbucnirii unui război.
Șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a afirmat, într-o emisiune televizată, că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, va exista un răspuns care va fi dat Moscovei.
Ne-am pregătit, deja, pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuniˮ, a detaliat Bogdan Aurescu.
El a precizat că respectivele sancţiuni au un caracter economic, care ating domeniul financiar şi comercial. Sunt sancţiuni individuale cu privire la persoane care sunt implicate în lanţul de luare a deciziilor, a menționat ministrul de Externe de la București.
Totodată, Bogdan Aurescu a precizat că România nu este în pericol să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment, ca urmare a unor eventuale evoluţii în vecinătate. El a adăugat că există, acum, o umbrelă de securitate extrem de puternică, care oferă toate garanţiile posibile pentru securitatea şi stabilitatea României şi a cetăţenilor săi, şi anume apartenenţa la NATO, la care se adaugă Parteneriatul strategic foarte puternic cu Statele Uniteˮ.
Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a vorbit și despre scutul antirachetă de la Deveselu, despre care a afirmat că nu reprezintă o amenințare. Șeful diplomației de la București a amintit că Federația Rusă, a susținut, în mod constant, de-a lungul timpului, că scutul de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, că ar exista amplasate acolo sau ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip Tomahawk.
Este vorba despre un sistem pur defensiv, el nu are legătură cu Federaţia Rusă, pentru că amplasarea lui şi tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale ameninţări cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, dinspre Orientul Mijlociuˮ, a punctat Bogdan Aurescu. El a adăugat că acest scut nu poate să permită amplasarea de rachete ofensive, iar interceptorii amplasați acolo nu pot fi înlocuiţi cu alte tipuri de rachete.