România şi cooperarea UE – NATO
România, care deţine preşedinţia semestrială a Consiulului Uniunii Europene, doreşte ca in mandatul său UE să îşi consolideze capacitatea de a răspunde ameninţărilor de securitate, dar ca partener al NATO.
România Internațional, 25.01.2019, 12:48
România rămâne un aliat de încredere al NATO, care va continua să-şi îndeplinească responsabilităţile în cadrul Alianţei, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întâlnire cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali, au avut, miercuri, la Bruxelles, o întrevedere, cu ocazia preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Viorica Dăncilă i-a prezentat secretarului general al NATO priorităţile României pe durata mandatului, cu accent pe cele care vizează coeziunea şi cooperarea între statele membre în faţa noilor provocări de securitate, dar şi pe cele care urmăresc asigurarea unui rol mai proeminent al UE la nivel global.
România susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică, a subliniat şefa guvernului de la Bucureşti. Ea a adăugat ca România doreşte ca UE să îşi consolideze capacitatea de a răspunde ameninţărilor de securitate, dar ca partener al NATO. “Ne confruntăm cu foarte multe provocări comune precum atacurile hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, şi utilizarea dezinformării şi a ştirilor false pentru a crea tensiune, pentru a crea neîncredere. Trebuie să le facem faţă împreună”, a afirmat premierul român.
Discuţiile dintre cei doi oficiali au mai vizat securitatea din regiune cu accent pe evoluţiile din zona Mării Negre, dar şi apărarea pe flancul estic: Viorica Dăncilă: “Am transmis susţinerea Guvernului României faţă de progresele importante obţinute în procesul de adaptare a NATO la noile realităţi. Am subliniat că securitatea la Marea Neagră este parte integrantă din securitatea spaţiului euroatlantic şi că Alianţa are nevoie de o abordare strategică în această regiune”.
Secretarul genmeral al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit şi el despre rolul crucial pe care îl are România în zona Mării Negre şi a mulţumit pentru contribuţia ţării noastre în privinţa securităţii. Totodată, el a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare şi modernizarea forţelor armate. “Parteneriatul a fost important atât pentru NATO, cât şi pentru România. Acesta este anul în care sărbătorim 15 ani de când România s-a alaturat NATO. Aţi contribuit la întărirea securităţii comune în diferite modalităţi, iar contribuţiile dumneavoastră ne fac să fim mai puternici şi mai siguri”, a subliniat Stoltenberg.
Secretarul general a vorbit şi despre prezenţa forţelor armate române la misiuni internaţionale sub egida Alianţei. NATO şi UE lucrează din ce în ce în mai aproape în domenii care includ mobilitatea militară, securitatea cibernetică şi securitatea în domeniul maritim şi ne bucurăm să auzim că există planuri de întărire a cooperării dintre UE şi NATO pe durata Preşedinţiei române, a precizat Stoltenberg.