România şi cercetarea ştiinţifică nucleară
România a devenit al 22-lea stat membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor elementare.
Leyla Cheamil, 06.09.2016, 12:10
Moment istoric pentru cercetarea românească – drapelul României a fost ridicat, luni, la sediul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară – CERN, aflat în apropiere de Geneva (Elveţia). Pe 17 iulie, România a devenit cel de-al 22-lea stat membru cu drepturi depline al CERN, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor elementare. A fost un proces îndelungat care a început în 1991, când Organizaţia şi Guvernul de la Bucureşti au semnat un acord de colaborare ştiinţifică şi tehnică.
Prezent la ceremonia de ridicare a tricolorului, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, cu acest prilej, însemnătatea deosebită a aderării României pentru mediul ştiinţific şi de cercetare: „România este foarte mândră că se alătură comunităţii CERN. Suntem conştienţi că statutul de membru al ţării noastre reprezintă o recunoaştere internaţională a excelenţei pentru cercetarea românească care a avut rezultate remarcabile”.
Klaus Iohannis a evocat meritele cercetătorilor, inginerilor şi tehnicienilor români care au participat, în ultimii 20 de ani, la activităţile CERN şi care, prin activitatea lor, au consolidat imaginea ţării în străinătate. În prezent, peste 170 de fizicieni şi ingineri români de la cinci universităţi şi trei institute de cercetare din România lucrează în cadrul a noua proiecte ale Organizaţiei.
Şeful statului i-a încurajat pe cercetătorii români care i-au prezentat proiectele în derulare în care sunt implicaţi să fructifice oportunităţile care se deschid odată cu aderarea României la CERN: “Cel mai important beneficiu obţinut după dobândirea calităţii de membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare este impactul direct asupra activităţii de cercetare pe termen lung în România. În plus, România are oportunitatea de a produce, dezvolta şi furniza echipamentele ştiinţifice necesare pentru ca proiectele de cercetare să fie finalizate. Mai mult, statutul de membru al acestei organizaţii poate facilita transferul de tehnologie şi expertiză în domeniul industrial românesc, cu avantaje economice evidente”.
Datorită noii calităţi a României de stat membru, companiile, institutele de cercetare şi antreprenorii români vor avea la dispoziţie amplul portofoliu de competenţe tehnologice şi ştiinţifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Pe de altă parte, un proiect major al cercetării nucleare româneşti îl constituie proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics, cunoscut drept laserul de la Măgurele sau cel mai puternic laser din lume. Se estimează ca lucrările de implementare se vor termina în decembrie 2018.