România şi Bulgaria pe deplin în Schengen
De la 1 ianuarie, România și Bulgaria au aderat și cu granițele terestre la Schengen.
Corina Cristea, 03.01.2025, 11:44
Ceremonii simbolice au marcat, în noaptea dintre ani, intrarea completă în spaţiul Schengen a României și Bulgariei, care au aderat şi cu graniţele terestre la spaţiul european de liberă circulaţie. La Giurgiu-Ruse, reprezentanţi ai autorităţilor din ambele ţări, dar şi cetăţeni care au tranzitat pentru prima dată frontiera româno-bulgară fără a fi controlaţi au sărbătorit momentul.
“Un moment cu adevărat istoric, cu consecinţe practice deosebite pentru fiecare cetăţean român, pentru companiile româneşti. Integrarea în Uniunea Europeană a României este deplină şi irevocabilă”, a declarat ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, prezent la eveniment alături de omologul său bulgar, Atanas Ilkov.
O altă ceremonie scurtă a avut loc la unul dintre punctele de trecere a frontierei dintre Ungaria şi România, cu o întâlnire între şeful poliţiei naţionale din Ungaria şi inspectorul şef al poliţiei de frontieră din România. Membre ale Uniunii Europene din 2007, cele două țări au făcut tandem în procesul de aderare la Schengen. Cu criteriile tehnice îndeplinite încă din 2011, România și Bulgaria au reușit să adere parţial la spaţiul de liberă circulație abia în luna martie a anului trecut, odată cu ridicarea controalelor în aeroporturi şi porturi maritime.
Câteva luni mai târziu, la jumătatea lui decembrie, cele două ţări au primit, în cele din urmă, aprobarea tuturor partenerilor europeni pentru a beneficia de aceleaşi privilegii la punctele de frontieră terestre. Acest lucru a fost posibil după ce Austria a renunțat să se mai opună. Viena deplângea un aflux de solicitanţi de azil care s-ar agrava în cazul unei extinderi terestre a Schengen, dar spre finalul lui 2024 a apreciat că măsurile puse în aplicare în ultimele luni au permis “o reducere masivă a trecerilor”.
De la 1 ianuarie, șoferii şi pasagerii nu mai trebuie să prezinte niciun document de identitate, iar maşinile pot trece fără control. Inclusiv transportatorii rutieri, nevoiți până acum să stea și câte 20 de ore la coadă pentru a tranzita, scapă de această corvoadă. Cu toate acestea, cel puţin în primele şase luni, vor fi efectuate controale aleatorii la frontieră pentru a descuraja activităţile infracţionale, cu un accent deosebit pe vehiculele mari.
În același timp, supravegherea frontierei bulgaro-turce, care a devenit frontieră externă a spaţiului Schengen, va fi consolidată. Pe partea de turism, jucătorii din sector se bazează pe o creştere a numărului de călători, inclusiv a celor care merg în Grecia. În urma aderării depline la Schengen, sunt de aşteptat beneficii economice semnificative, susceptibile să crească produsul intern brut (PIB) cu cel puţin 1% în ambele ţări, potrivit estimărilor.
Creat în 1985, spațiul Schengen include acum 25 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi vecinii lor asociaţi Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.