România şi Bulgaria – împreună în Europa
Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean si omologul sau bulgar, Kristian Vigenin vor face demersuri pentru o decizie favorabila privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Valentin Țigău, 11.10.2013, 11:57
Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a avut, saptamana aceasta, o convorbire telefonica cu omologul sau bulgar, Kristian Vigenin. Discutia a vizat demersurile pe care cele doua tari vor continua sa le faca în vederea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen, informeaza Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.
Cei doi oficiali au reiterat faptul ca tarile lor au îndeplinit conditiile prevazute pentru aderarea la acest spatiu. Totodata, ministrii au respins „orice conexiune între aderarea la spatiul Schengen si alte dosare, precum problematica romilor”. Corlatean si Vigenin au convenit „sa continue actiunile la nivel european pentru asigurarea unei decizii favorabile privind aderarea tarilor lor la Schengen, cu respectarea deplina a principiilor si regulilor europene”, se arata in comunicatul Ministerului de Externe. Acesta precizeaza ca autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat, în nenumarate rânduri, speranta ca, la Consiliul JAI din luna decembrie, va fi luata o decizie faborabila privind aderarea României si Bulgariei la Schengen, în doua etape.
Purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a anuntat, insa, marti, ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru România, care va oglindi, in principal, evolutia reformarii sistemului judiciar, va fi publicat la „începutul anului 2014”.
Initial, raportul era programat în decembrie 2013.
De evaluarea pe justitie facuta de Comisia Europeana depinde decizia unora dintre statele membre Schengen in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei. Aceasta tema, dar si cea legata de deschiderea totala, de la 1 ianuarie 2014, a pietei europene a muncii pentru romani si bulgari, au fost abordate cu prilejul vizitei sefului diplomatiei romane la Londra. Potrivit Ministerului de Externe de la Bucuresti, Titus Corlatean si omologul sau britanic, William Hague, au recunoscut „contributia pozitiva pe care o au marea majoritate a românilor din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice”. Cei doi au semnat o declaratie comuna pentru a preveni potentiale abuzuri asupra dreptului la libera circulatie a muncitorilor în interiorul spatiului comunitar. Întelegerea intervine pe fondul declaratiilor panicarde facute de unii politicieni britanici despre un posibil val de români, care s-ar pregati sa ia cu asalt piata fortei de munca dupa 1 ianuarie si sa profite de sistemul de asistenta sociala si medicala oferit de Regatul Unit.