România şi aderarea la spaţiul Schengen
Romania a marcat recent 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE, alaturi de Bulgaria vecina.
România Internațional, 29.04.2015, 13:27
Un obiectiv major de politică externă al Bucureştiului este aderarea la spaţiul Schengen, amânată încă din 2011.
A venit momentul ca România să fie parte a acestui spaţiu, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale făcute luni şi marţi în Italia. Şeful statului a primit asigurări din nou, de la cel mai înalt nivel, că autorităţile de la Roma susţin acest obiectiv. Premierul Mateo Renzi a subliniat că prezenţa României în spaţiul comunitar de libera circulaţie este nu doar în avantajul ei ci şi în avantajul Italiei şi al Uniunii Europene în ansamblu.
Tema aderării României la Schengen a fost abordată şi de premierul Victor Ponta în cadrul intâlnirilor avute marţi la Strasbourg cu oficiali europeni. El a declarat ca Bucureştiul are sprijin la nivelul Comisiei Europene şi al Parlamentului European. Victor Ponta: ”Evident că am discutat şi despre MCV şi despre Schengen, dar acolo poziţiile noastre deja sunt ştiute. Sprijinul, atât la nivelul Comisiei Europene cât şi la conducerea Parlamentului European există, mai rămâne să convingem una sau două ţări membre care încă au reţineri faţă de acest lucru’.
Săptâmana trecută, în cursul vizitei sale la Bucureşti, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui ţară va prelua de la 1 iulie preşedinţia semestriala a UE, şi-a amintit că şi la ultima sa vizită în România, în 2011, aderarea la Schengen era un subiect pe ordinea de zi. In opinia sa, toate ţările UE care au îndeplinit 100% condiţiile tehnice ar trebui să aibă posibilitatea de a fi primite în Schengen. De patru ani România a terminat toate pregătirile tehnice dar există încă un mic blocaj, a recunoscut Asselborn. El a dat un sfat autorităţilor de la Bucureşti pentru a desface acest blocaj. “Trebuie discutat cu prietenii germani, dar şi cu francezii şi olandezii pentru a găsi o cheie şi, dacă aceasta va fi găsită, octombrie ar fi o lună bună pentru o soluţie la această problemă”, a spus Asselborn.
El a promis că va încerca să pledeze cauza Romaniei pe lângă aceste ţări, care leagă avizul pentru Schengen de progrese consistente în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Primirea în spaţiul comunitar de liberă circulaţie pare a fi condiţionată, aşadar, de ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Acest mecanism, instituit la aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007, monitorizează reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.