România, rezultat-surpriză la alegerile prezidențiale
Candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Mihai Pelin, 25.11.2024, 12:50
Peste 9,4 milioane de români şi-au exprimat, duminică, opţiunea pentru următorul preşedinte al ţării în primul tur de scrutin. Prezenţa la urne a fost de 52,55%, mult mai ridicată decât în urmă cu cinci ani, când era de 42,19%. În afara graniţelor au votat peste 820.000 de români, cei mai mulţi prezentându-se la urne în Marea Britanie (150.000), Germania (145.000) şi în Italia (123.000).
Marea supriză a scrutinului este candidatul independent Călin Georgescu, un inginer agronom în vârstă de 62 de ani, care s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului. El a lucrat ca expert în dezvoltare durabilă și a fost secretar de stat în ministerul Mediului. A condus o direcțiie din MAE, apoi a ocupat timp de mai mulţi ani diferite funcţii la ONU în domeniul conservării mediului. Din 2013 a fost numit directorul Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, iar în prezent este profesor la Universitatea din Piteşti.
Presa internaţională relatează că românii votează extremismul, ceea ce din punct de vedere geopolitic este o catastrofă.
Cutremur electoral în România: un candidat pro-rus la care nimeni nu se aștepta a ajuns pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale înaintea premierului pro-european Marcel Ciolacu, notează AFP.
Un politician român de extremă-dreapta și un critic NATO, obține un rezultat șocant care amenință poziția fermă a României pro-Ucraina, relatează Reuters.
Călin Georgescu a fost asociat cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care i-a menționat de mai multe ori numele ca propunere pentru funcția de prim-ministru. Ulterior, a fost înlăturat de conducerea AUR care l-a acuzat că poziția sa pro-rusă și anti-NATO a afectat imaginea partidului.
Într-un interviu acordat în 2021, Călin Georgescu califica scutul antirachetă al NATO de la Deveselu drept o „rușine a diplomației” și afirma că Alianța nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia. În plus, el a declarat că Ion Antonescu, liderul de facto al României în cel de-al Doilea Război Mondial, care a fost condamnat la moarte pentru rolul său în Holocaust, și Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare – una dintre cele mai violente și antisemite din Europa – sunt eroi naționali.
Pe numele lui Georgescu a fost deschis un dosar penal pentru promovarea cultului personalitii al unor persoane bănuite de genocid. Cea mai bună șansă a României o reprezintă „înțelepciunea rusă”, afirma el într-un alt interviu. Extrem de religios și naționalist, a militat pentru reducerea dependenței României de importuri, sprijinirea agricultorilor și creșterea producției interne de alimente și a energiei.
Călin Georgescu a stat departe de lumina reflectoarelor și s-a axat pe rețelele de socializare. Românii l-au votat, inclusiv cei din diaspora, în ciuda discursului său puternic antisemit, legionar,”mesianic”, pro-rus și anti-Occident.
„Am spus că nu facem politică, facem istorie. S-a adeverit”, a punctat el, după închiderea urnelor.