România, Republica Moldova şi integrarea europeană
România, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis, îşi reafirmă sprijinul, pe mai multe paliere, pentru Republica Moldova.
Florentin Căpitănescu, 18.11.2016, 12:37
Recenta victorie în alegerile prezidenţiale din Republica.Moldova a socialistului filorus Igor Dodon în faţa Maiei Sandu, o pro-europeană convinsă, riscă să şteargă cu buretele toţi paşii, chiar dacă timizi, pe care republica ex-sovietică i-a făcut în ultimii ani pe calea europeană. Fiindcă Dodon a declarat, explicit, că îşi doreşte o redimensionare a politicii externe, prin care Republica Moldova să reintre sub tutela Rusiei, aidoma perioadei 2001 – 2009, în care au guvernat comuniştii.
Chiar şi aşa, pentru România vecină, devenită o portavoce a aspiraţiilor europene ale Chişinăului, un furnizor constant de expertiză în multe domenii şi un sponsor al muribundei economii a Rep.Moldova, schimbarea de macaz anunţată de Dodon nu îi alterează planurile. A lăsat-o să se înţeleagă şeful statului, Klaus Iohannis, cu ocazia participării, la Cluj (nord-vestul României), la dezbaterea „Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene„.
Klaus Iohannis, despre relaţia specială a României cu Rep.Moldova: “Această relaţie specială însă, în secolul XXI, trebuie să aibă şi un fundament solid. Acest fundament solid, după părerea mea, şi părerea a fost împărtăşită de toţi cei din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, trebuie să fie un fundament instituţional. România trebuie şi vrea să sprijine Moldova. Aceasta înseamnă că trebuie să sprijinim instituţiile din Republica Moldova să devină mai performate, mai puternice, mai reprezentative şi să lucreze mai transparent”.
Contribuţia României la investiţiile din economia Republicii Moldova şi sprijinul pentru încercarea Chişinăului de a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti rămân, şi ele, angajamente ferme: “România trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu într-un fel în care încercăm să dirijăm noi ceva acolo, ci trimiţând investiţii în Moldova, realizând, de exemplu, conexiuni energetice cu Moldova pentru a le uşura un pic dependenţa de unicul furnizor pe care-l au acum”.
Pentru Republica Moldova, în noul context politic intern, se anunţă vremuri tulburi, în care marile probleme riscă să se acutizeze. Printre ele, sărăcia, de altfel, potrivit statisticilor, Rep.Moldova este cel mai pauper stat european, labilul sistem bancar, din care a dispărut un miliard de dolari, ori fragila justiţie, incapabilă să ţină în frâu corupţia, în special pe cea la nivel înalt.