România preia preşedinţia Consiliului UE
Preşedinţia Consilului UE va fi exercitată, în premieră, de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 31.12.2018, 11:05
Admisă în structurile comunitare pe 1 ianuarie 2007, România va exercita, în premieră, de marţi, Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe care o preia de la Austria şi o va preda Finlandei. Şeful Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a amintit că, în acest interval, va trebui gestionată oficializarea Brexitului, programată în martie. Trebuie, de asemenea, stabilite liniile de bază ale cadrului financiar viitor, 2021-2027, şi o strategie coerentă pe tema migraţiei. În total, 257 de dosare vor fi dezbătute în doar patru luni, fiindcă în mai începe campania electorală pentru europarlamentare.
Unul dintre personajele cheie ale dosarului Preşedinţiei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a explicat, la Radio România, că Bucureştiul vrea să realizeze un cadru de negociere a bugetului: Practic, la momentul acesta, ceea ce primim de la preşedinţia austriacă este doar o inventariere a tuturor problemelor şi conexiunilor care pot apărea sau pe care ţările membre le vor între diverse seturi de politici şi, inclusiv, în ceea ce priveşte setul de alocări.”
La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, în exclusivitate pentru Radio România, că vrea să obţină calificarea Mării Negre drept zonă prioritară şi pentru Uniunea Europeană, aşa cum este acum pentru NATO. Teodor Meleşcanu: Una din preocupările pe care le vom avea în timpul preşedinţiei este să venim cu propuneri referitoare la dezvoltarea colaborării în Marea Neagră, în general, creşterea unor măsuri de încredere între statele membre, promovarea turismului, a interconectivităţii în materie de energie şi, în acelaşi timp, de colaborare directă a UE cu structurile regionale. Noi dorim ca UE să fie mult mai implicată şi în aceste formate regionale.”
A fost, deja, lansat şi site-ul oficial al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii. Pagina, disponibilă la adresa romania2019.eu, în limbile română, engleză şi franceză, conţine informaţii utile pentru jurnalişti, publicul larg şi experţi în afaceri europene. După 15 ianuarie, pe site va fi afişat programul preşedinţiei româneşti.
Sâmbătă, într-o declaraţie comună, miniştrii Meleşcanu şi Ciamba au afirmat că exercitarea acesteia nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de ţară şi european major. Declaraţia survine după vehemente dezbateri publice, provocate de recenta mărturisire a preşedintelui Juncker că se îndoieşte că guvernul de stânga de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar. El a precizat că, din punct de vedere tehnic, România e foarte bine pregătită pentru această misiune, dar că disputa politică internă face să nu pară o entitate unită pe scena europeană. Urmează şase luni în care clasa politică de la Bucureşti are şansa de a dovedi contrariul.