România, pregătită pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Toate vocile oficiale de la Bucureşti se angajeză să exercite cu succes, semestrul viitor, preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Bogdan Matei, 14.12.2018, 12:30
Admisă în structurile comunitare pe 1 ianuarie 2007, România va exercita, în premieră, semestrul viitor, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Şeful Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a amintit că, în acest interval, va trebui gestionată oficializarea Brexitului, programată în martie. Trebuie, de asemenea, stabilite liniile de bază ale cadrului financiar viitor, 2021-2027, şi o strategie coerentă pe tema migraţiei. În total, 257 de dosare vor fi dezbătute în doar patru luni, fiindcă în mai începe campania electorală pentru europarlamentare.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a mers la Bruxelles, pentru a-i asigura pe responsabilii comunitari că România va putea exercita o preşedinţie de succes, una pe care a promis-o „ambiţioasă, dar şi realistă”. România, a mai promis ea, va juca un rol de mediator imparţial, care va căuta să obţină consensul statelor membre în dosarele importante. A fost nevoie de aceste asigurări după ce, luna trecută, unul dintre personajele cheie ale dosarului preşedinţiei, ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat, la capătul unor dispute cu colegii de cabinet.
În plus, atât Comisia, cât şi Parlamentul European au criticat, fără menajamente, Puterea de la Bucureşti pe teme precum combaterea corupţiei şi respectarea statului de drept. Deşi, la rându-i, critic neobosit al prestaţiei actualei majorităţi PSD-ALDE şi al şefei Guvernului, căreia i-a cerut în mai multe rânduri demisia, însuşi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România e gata să preia preşedinţia semestrială a Consiliului.
Joi, la summitul comunitar de la Bruxelles, şeful statului a spus că, în pofida erorilor de până acum: „Noi suntem pregătiţi. Întotdeauna este loc de mai bine, dar vreau să vă spun foarte sincer că după anumite sincope care au existat şi pe care şi eu le-am subliniat la vremea respectivă, pregătirile sunt într-o fază avansată. Lucrurile se mişcă şi cred că este o veste bună şi pentru români poate, dar cred că pentru partenerii noştri europeni, chiar dacă avem în intern abordări dificile în unele zone. Pe preşedinţie suntem rezonabil de bine pregătiţi şi vom duce lucrurile la bun sfârşit.”
În perspectiva acestui moment, preşedintele Iohannis a avut numeroase întrevederi bilaterale cu lideri europeni. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul german, Angela Merkel, cel austriac, Sebastian Kurz, a cărui ţară predă preşedinţia, premierul finlandez, Juha Sipilä, care o va prelua de la România, l-au asigurat, toţi, de deplina lor susţinere. Ei au discutat şi despre summitul informal privind viitorul Europei, programat la Sibiu, pe 9 mai 2019 şi care va avea un rol important în conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii.