România – piață bursieră emergentă
Piaţa de capital din România a trecut de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă și este de aşteptat să devină de interes pentru mai mulţi investitori.
Daniela Budu, 21.09.2020, 11:33
Piaţa de capital din România a avansat de la statutul de „piaţă de frontieră” la cel de „piaţă emergentă”. Agenţia de evaluare financiară Russell a anunţat acest lucru în septembrie anul trecut, pe fondul îndeplinirii cerinţelor necesare și după ce tranzacţiile principalelor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au fost monitorizate timp de trei ani. Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti la acea vreme, Lucian Anghel, afirma că promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.
Primele două companii româneşti care vor fi incluse în indicii de piaţă emergentă sunt Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, unicul producător de energie nucleară din România. Acestea vor trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate în următoarele trei luni. Promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată istorică, consideră specialiștii, deoarece noul statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii.
Fonduri care gestionează sute de miliarde de euro, mult mai mari decât cele de până acum, vor putea să investească în România în următorii ani, pentru că, până acum, aceşti administratori erau restricţionaţi să investească în pieţele de frontieră, precum cea românească. Specialiștii mai spun că prin această promovare, bursa românească a făcut un pas înainte către atingerea maturităţii, iar de acum se va situa în aceeaşi categorie cu pieţele de capital ale unor state puternice precum China, Rusia sau ale altor state dinamice din Asia şi America de Sud. Totodată, mai consideră analiștii, această promovare, prin fondurile pe care le-ar putea atrage, ar putea contribui la finanţarea de proiecte ample din economia reală.
În România, bursa a fost înființată în 1882. De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii, bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Război Mondial. După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de 7 ani de creșteri semnificative, după care a urmat o perioadă de 7 ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acțiuni și Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România.
După aproape 50 de ani, Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995, când avea listate doar șase companii. În prezent, la nivelul primelor opt luni ale acestui an, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe Bursa de Valori București a fost de 6,9 miliarde lei, echivalentul a 1,44 miliarde de euro. În ceea ce priveste lichiditatea zilnică, reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, acest indicator a ajuns la 8,7 milioane de euro în perioada ianuarie-august din 2020.