România, perspective economice
Firma de de analiză şi consultanţă Economist Intelligence Unit apreciază că România va înregistra anul acesta o crestere economica de 2,4%, iar rata inflatiei va ajunge, la sfârşitul anului, la nivelul de 3,4%.
Leyla Cheamil, 22.07.2013, 11:43
Susţinută de recoltele bune şi de creşterea exporturilor către ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, creşterea economică a României ar putea ajunge, anul acesta, la 2,4%. Vestea bună este dată de firma britanică de analiză şi consultanţă Economist Intelligence Unit. Perspectivele pentru viitor sunt şi mai bune. Un raport al firmei subliniază că, de anul viitor şi până în 2017, ritmul de creştere anuală se va accelera, totuşi el nu va depăşi 4%. Şi producţia industrială va creşte cu 3,6% în 2013. Firma britanică de analiză atrage atenţia, însă, că un şoc extern sau o recesiune mai amplă în zona euro ar putea afecta prognozele sale pentru 2013.
In acelaşi timp, conform previziunilor The Economist Intelligence Unit, rata inflatiei va ajunge, în România, la sfârşitul anului, la nivelul de 3,4%. In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 5,3%. De menţionat că Banca Nationala a României a revizuit proiecţia de inflaţie pentru finele anului la 3,2%, de la 3,5%, luând in considerare, printre altele, calendarul privind creşterile anuale ale preţurilor administrate la electricitate şi gaze, încetinirea creşterii comerţului cu principalii parteneri din Uniunea Europeană, scăderea continuă a cotaţiilor internaţionale ale petrolului, pe fondul unei cereri mondiale mai reduse.
Pe de altă parte, sunt şanse minime ca investiţiile străine directe să-şi revină pâna la finele lui 2017, apreciaza analistii de la Economist Intellingence Unit. În schimb, îmbunatatirea absorbtiei fondurilor europene ar contribui la investitiile în infrastructura, ceea ce ar stimula potentialul de export pe termen lung.
Pentru perioada 2014-2020, România a obtinut de la bugetul Uniunii Europene fonduri în valoare de 22 miliarde de euro, cu 2 miliarde mai mult comparativ cu perioada 2007-2013. In urmatorii ani, rata de absorbtie a fondurilor structurale ar putea sa fie mai mare decât cea de 12% înregistrata în ultimii sapte ani, estimeaza analistii, însa deficientele administrative si nevoia ca guvernul sa cofinanteze proiectele vor limita perspectivele unei cresteri semnificative a ratei de absorbtie.
In ceea ce priveste cursul de schimb, Economist Intelligence Unit apreciază că acesta va fi, la sfârsitul anului, de de 4,65 lei pentru un euro si de 3,55 lei pentru un dolar. Analiştii firmei britanice se aşteaptă ca moneda naţională să fie, în continuare, supusa turbulenţelor în 2013. Ei au drept argumente persistenţa în zona euro a nesigurantei şi incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligaţiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pieţelor emergente, precum România.