România, Occidentul şi Transnistria
Declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin potrivit căreia populaţia rusofonă din Transnistria separatistă ar trebui să aibă dreptul de a-şi decide singură soarta a generat reacţii la atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti.
Roxana Vasile, 18.04.2014, 11:48
În ultima perioadă, şeful statului român, Traian Băsescu, a remarcat în discursul omologului său rus, Vladimir Putin, luări de poziţie care încalcă principiile dreptului internaţional şi fundamentele sistemului de securitate în Europa – se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti.
Punerea în discuţie a frontierelor recunoscute internaţional este inadmisibilă şi afectează direct pacea şi stabilitatea la nivel regional. Mişcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă, şi ele, ameninţări directe la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor şi nu pot fi soluţii pentru apărarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale – mai apreciază Traian Băsescu. Mai mult, în viziunea sa, repunerea în discuţie a organizării statale şi impunerea de modele federale şi autonomiste prin angajarea persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în acţiuni subversive la adresa statului ai cărui cetăţeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane.
Pe lângă Ucraina, zguduită de o criză profundă, în chestiune este şi Republica Moldova, majoritar românofonă, pentru care – în viziunea premierului Victor Ponta – pericolul este foarte mare. Aceasta după ce, joi, acelaşi preşedinte Vladimir Putin a pus în discuţie însăşi integritatea ei teritorială. Populaţia rusofonă a Transnistriei, republică autoproclamată, nerecunoscută internaţional, ar trebui să aibă dreptul de a-şi decide singură soarta – a punctat, invocând democraţia, liderul de la Kremlin.
Cu numai o zi înainte, Sovietul Suprem de la Tiraspol decisese să îi ceară lui Putin recunoaşterea independenţei Transnistriei şi, ulterior, alipirea ei la Rusia. Decizie sfidătoare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova; o nouă încercare de a o debusola; forţare a scenariului din Crimeea în Transnistria – astfel au calificat autorităţile de la Chişinău solicitarea regimului separatist.
Statele Unite sunt îngrijorate şi ele de faptul că Rusia pune în discuţie integritatea unor ţări din regiune – a declarat, în cadrul unei vizite la Chişinău, John McCain, senator republican american.
La Bucureşti, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a precizat că Washingtonul rămâne neclintit alături de România, care se află în prima linie în criza generată de situaţia din Ucraina.
Românii nu se simt în pericol, dat fiind statutul lor de membri ai Uniunii Europene şi NATO. La baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu există, de altfel, un contingent destul de mare de puşcaşi marini, Statele Unite au trimis o navă în Marea Neagră pentru exerciţii militare şi aeronave aliate AWACS au primit misiuni în spaţiul aerian românesc. În plus, România se va alătura clubului de elită al ţărilor care folosesc avioane supersonice de luptă F-16, unele dintre cele mai bune din lume.