România, o ţară sigură
SRI şi-a făcut datoria cu eficienţă şi seriozitate; România e o ţară sigură – a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la bilanţul pe 2015 al instituţiei.
Roxana Vasile, 30.03.2016, 13:08
Într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri, datorită reprezentanţilor Serviciului Român de Informaţii, ţara nu s-a confruntat cu probleme de securitate, preşedintele Klaus Iohannis mulţumindu-le celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea românilor. “România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism.”
Potrivit bilanţului pe 2015, aceasta s-a tradus, spre exemplu, prin nepermiterea intrării în ţară sau expulzarea a peste 340 de persoane cu risc terorist. Au fost şi sunt în atenţie alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional. Au fost trimise organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări şi factorilor de decizie aproape 10.000 de informaţii, toate privind riscuri cu impact asupra cetăţenilor.
În altă ordine de idei, preşedintele Iohannis a amintit de contribuiţia esenţială a Serviciului Român de Informaţii în lupta anti-corupţie. “SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte.” Este de remarcat activitatea împotriva reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar, pe de altă parte, şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence, cu circa 550 de mii de alerte cibernetice gestionate. Nu în ultimul rând, Serviciul este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.
Toate aceste reuşite l-au făcut şi pe directorul SRI, Eduard Hellvig, să puncteze: ”Suntem performanţi, pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România. Am sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt. Am ţinut sub control extremismul şi crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică.”
Cum întotdeauna este, însă, loc de mai bine, SRI va continua să îşi perfecteze munca. Din nou, Eduard Hellvig: ”Nu suntem perfecţi, pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii, pentru că nu am atins maximul în gestionarea resurselor.”
De la Serviciul român de Informaţii se aşteaptă continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi rezultate. Pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială. În condiţiile degradării continue a stării de securitate din Orientul Mijlociu şi a modificărilor rutelor balcanice, România trebuie să fie pregătită să gestioneze un eventual risc migrator. Trebuie să fie atentă şi la provocările de securitate din Est, fie că e vorba de agresivitatea Rusiei, de instabilitatea Ucrainei sau de lipsa de predictibilitate a Republicii Moldova, majoritar românofonă.
În plan intern, Serviciului îi revine o misiune esenţială în apărarea statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. E nevoie şi de reformarea legislaţiei privind securitatea naţională, care, în viziunea autorităţilor, nu mai poate întârzia.