România nu va suferi o criză alimentară
Autorităţile române intervin pentru a calma temerile privind o criză alimentară.
Ştefan Stoica, 14.03.2022, 11:25
După pastila de iod şi cozile la
benzinării, a urmat un nou episod al serialului Isteria la romani: zilele
trecute, preţurile la uleiul alimentar s-au dublat sau chiar s-au triplat,
deoarece oamenii au cumpărat cantităţi foarte mari, temându-se că, din cauza
conflictului din Ucraina, nu vor mai găsi produsul în magazine. Ţara vecină era, până la momentul agresiunii Rusiei asupra sa, principalul
furnizor de ulei brut al Europei, iar de la izbucnirea războiului prețul
acestuia a crescut de două ori. Ministrul român al Economiei, Florin
Spătaru, a anunţat că încep controale la comercianţii şi distribuitorii de ulei
alimentar. El a dat asigurări că nu există niciun motiv de panică şi că România
are suficiente rezerve de alimente. Florin Spătaru: Nu există niciun motiv de
îngrijorare că nu vom avea stocuri de ulei şi nu ar trebui să reacţionăm la
dublări sau triplări de preţuri care nu au niciun fel de justificare
economică. Spătaru e convins că aceste controale vor dezamorsa aşa
zisa ‘criză a uleiului’, la fel cum s-a întâmplat şi cu goana după carburanţi.
Colegul său de la Agricultură, Adrian Chesnoiu, a afirmat, după noi discuţii cu
reprezentanţii lanţurilor de producţie, procesare şi comercializare, că în
România nu există riscul apariţiei unei crize alimentare, deoarece producem
suficient pentru a ne acoperi consumul intern, inclusiv în privinţa uleiului de
floarea soarelui. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la producţia de
floarea soarelui şi este, totodată, cel mai mare exportator de seminţe la nivel
comunitar, în ultimii cinci ani. Concluzia discuţiilor cu reprezentanţii
fermierilor, ai producătorilor de ulei şi ai marilor reţele comerciale este
aceea că, până la noua recoltă, România are stocuri suficiente pentru producţia
internă de ulei de floarea soarelui.
Adrian Chesnoiu: Producem alimente şi produse
agroalimentare suficiente, astfel încât să fim independenţi din punct de vedere
alimentar. România, în momentul de faţă, nu se află în niciun astfel de risc de
a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre
majore, pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum
al populaţiei în ţara noastră.
La rândul ei, reprezentanta
producătorilor agricoli, Alina Gheorghiţă, a subliniat că producţia vegetală
este peste nevoia ţării, ceea ce, în opinia ei, ar trebui să crească confortul
psihic că nu vom rămâne fără ulei. Din partea Asociaţiei Marilor Reţele
Comerciale, George Bădescu, a atras atenţia că modul chibzuit de a cumpăra
elimină riscul ca alimentele să expire acasă. El a pledat în favoarea accesului
echilibrat al tuturor consumatorilor la alimente şi a evitării risipei
alimentare. Zvonistica de război e periculoasă, iar autorităţile fac, din nou,
apel către cătăţeni să se informeze numai din surse oficiale, pentru a evita
situaţiile neclare.