România nu susţine UE cu mai multe viteze
România este un critic frecvent al ideii că blocul comunitar trebuie să funcţioneze după principiul “cu mai multe viteze. Klaus Iohannis, a reiterat poziţia României la Congresul Partidului Popularilor Europeni, organizat în Malta.
Florentin Căpitănescu, 31.03.2017, 11:52
Deşi mai veche, ideea unei Europe cu mai multe viteze s-a impus recent în dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene, pe fondul Brexit-ului. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat această cale ca fiind unul dintre cele cinci scenarii posibile pentru proiectul european, post-Brexit, cu ocazia publicării unei Carte albe privind viitorul UE, la începutul lunii martie. De atunci, ideea cristalizează dezbaterile dintre liderii naţionali, divizaţi între promotori ferventi, observatori circumspecţi şi opozanţi tenace.
Promovat de unele state membre, în frunte cu Germania şi Franta, respins de altele, în special de ţările din Europa Centrala şi de Est, conceptul Europei cu mai multe vizite a fost tema centrală a Congresului Partidului Popularilor Europeni, organizat în capitala Maltei, La Valletta. Cu această ocazie, România, prin şeful statului, Klaus Iohannis, a reafirmat că nu susţine o Uniune Europeană a vitezelor multiple, ce ar putea duce la o crestere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre. În discursul rostit, preşedintele Iohannis a declarat că, în prezent, Europa este într-un moment de cumpănă, cu crize complexe, de o intensitate fără precedent.
El a apreciat că atacurile teroriste, migraţia, naţionalismul, populismul, Brexit-ul şi, mai mult decât orice, escaladarea euroscepticismului au devenit provocări majore. Într-un astfel de context, este mai bine să identificăm soluţii decât să renunţăm la un proiect care a reuşit să aducă armonia şi cooperarea pe continent atât de multe decenii, a mai afirmat şeful statului, pe această temă.
Pe de altă parte, preşedintele Iohannis a reiterat că România doreşte, după Brexit, un parteneriat puternic cu Regatul Unit: „Vreau să avem negocieri care garantează românilor care trăiesc si lucrează în Marea Britanie drepturile lor. Vrem, pe de altă parte, să păstrăm puternic Parteneriatul Strategic cu Marea Britanie. Vrem să colaborăm în continuare pe politica de securitate. Deci, aceste lucruri sunt importante pentru noi şi, din discuţiile pe care le-am avut, şi pot să vă spun că am avut multe discuţii, discuţii formale şi informale, cu lideri importanţi, lucrurile se mişcă într-o direcţie bună”. Este extrem de important ca negocierile, atât cele privind retragerea Marii Britanii din UE, cât şi cele referitoare la acordul care va exista după ce Regatul Unit va ieşi din blocul comunitar să aibă rezultate decente şi sustenabile, a mai spus şeful statului.