România – NATO, 20 de ani
Ministerul Apărării de la București a marcat două decenii de apartenenţă a României la NATO.
Daniela Budu, 11.04.2024, 12:29
„România beneficiază ca stat membru NATO de cele mai solide garanţii de securitate din istorie şi îşi respectă angajamentele asumate la nivel aliat, contribuind totodată la întărirea securităţii comune şi a apărării colective”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis care a participat la conferinţa „România – NATO, 20 de ani”, organizată miercuri de ministerul Apărării.
Potrivit șefului statului, actualul context generat de războiul de la graniţele țării creşte relevanţa României ca pilon de securitate şi stabilitate regional. Klaus Iohannis a subliniat că Bucureștiul trebuie să-și intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.
Klaus Iohannis: “Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate”.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a apreciat că aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale.
Marcel Ciolacu: “Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est. România rămâne un aliat matur şi credibil, cu o atitudine proactivă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor aliate”.
Prezent la eveniment, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că România este o ţară sigură datorită Armatei şi a Alianţei la care a aderat în urmă cu două decenii, devenind o sursă de securitate în regiune şi un pilon esenţial al NATO la Marea Neagră. Acesta a atras atenţia că o lume mai sigură pentru generaţiile viitoare depinde de sprijinul acordat în continuare Ucrainei vecine în faţa agresiunii ruse. România este în siguranţă pentru că ‘fiecare centimetru pătrat este apărat de forţele armatei NATO’, a afirmat și preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, menţionând că principalul mesaj pe care îl transmite Alianţa este ‘protejarea ideii de libertate şi suveranitatea naţiunilor’.
La evenimentul de la București au participat miniştrii apărării din ţările NATO şi şefi de stat major sau ambasadori ai statelor Alianţei Nord-Atlantice. În context, ministrul român al Aparării, Angel Tâlvar, a avut mai multe întâlniri bilaterale cu omologi și ambasadori din țările aliate.
Amintim că România a aderat oficial la Alianţa Nord-Atlantică pe 29 martie 2004, prin depunerea instrumentelor de ratificare, iar pe 2 aprilie în acelaşi an a fost arborat drapelul ţării la sediul NATO.