România livrează gaze către Republica Moldova
De miercuri, România livrează gaz Republicii Moldova vecine, pentru a reduce dependenţa Chişinăului faţă de importurile din Rusia.
Bogdan Matei, 04.03.2015, 12:27
Fără suport logistic, opţiunea occidentală a Republicii Moldova ar fi rămas pur platonică. La aproape un sfert de secol de la proclamarea independenţei faţă de Moscova, în 1991, Chişinăul este, încă, dependent energetic de hidrocarburile ruseşti. Iar despre valoarea strategică a gazului vorbesc, de la sine, laborioasele negocieri de săptămâna aceasta, de la Bruxelles, în urma cărora Uniunea Europeană a obţinut un acord între Kiev şi Moscova privind continuarea livrărilor, via Ucraina, către Occident.
Aşa-numitul război al gazelor, prin care Moscova a penalizat, în mod repetat, atât Ucraina pentru orientarea sa spre Vest, cât şi Europa, pentru susţinerea aspiraţiilor pro-occidentale ale ucrainenilor, e un scenariu oricând repetabil în Republica Moldova. Construit tocmai pentru a reduce dependenţa Chişinăului de importurile din Rusia, gazoductul care leagă, peste frontiera comună, oraşele Iaşi din România şi Ungheni din Republica Moldova, este, de miercuri, funcţional.
Pe 27 august 2014, când Chişinăul îşi celebra Ziua Naţională, la inaugurare au participat premierul român, Victor Ponta, omologul său de atunci, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Un an a durat construcţia gazoductului cu o lungime de 43 de kilometri şi care a costat de 26 milioane de euro. Bucureştiul a finanţat cea mai mare parte a costurilor proiectului, iar Comisia Europeană a acoperit restul.
La mai bine de o jumătate de an de la inaugurare, România a început să livreze gaz statului vecin. Preţul, 255 de dolari pentru mia de metri cubi, e, remarcă analiştii, semnificativ mai mic decât cel cerut de furnizorul rus Gazprom, de 332 de dolari. Peste un milion de metri cubi vor ajunge, anul acesta, la punctul de distribuţie Ungheni, de unde vor fi pompate în reţeaua centrală a Întreprinderii Moldovagaz. Dar aceştia nu acoperă decât o parte a necesarului de gaz al Republicii Moldova.
Guvernul de la Chişinău a precizat că se poartă, deja, discuţii cu partenerii externi pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni, până în capitală. Cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi pe an, gazoductul extins ar asigura aproape în totalitate necesităţile energetice ale republicii. Pentru extindere sunt, însă, necesare peste 60 milioane de euro, din care Bruxellesul e dispus să aloce zece milioane.
De diversificarea surselor de energie depinde însuşi viitorul Republicii Moldova – le-a spus amfitrionilor săi şi adjunctul secretarului american de stat, Antony Blinken, care a făcut, marţi, o vizită la Chişinău, unde a avut întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu noul premier, Chiril Gaburici.