România la Berlinala 2021
Prezenţe româneşti în juriu, în competiţia oficială şi în secţiunea Panorama a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Roxana Vasile, 02.03.2021, 11:41
Gong de debut al primului festival de film european al anului! Luni, în umbra pandemiei de coronavirus, s-a deschis, în variantă online, a 71-a ediție a Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Fără covor roşu și fără săli de proiecţie înțesate, această ediţie a Berlinalei are, totodată, un format inedit: a fost separată în două etape, prima destinată profesioniştilor, a doua – publicului larg. Mai precis, festivalul de la Berlin, care are loc în mod tradiţional de-a lungul a 10 zile în luna februarie, a fost amânat pentru martie şi mutat în spațiul virtual.
În perioada 1-5 martie, Berlinala parcurge etapa Industry Event, care include European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents şi World Cinema Fund, destinate profesioniştilor din lumea filmului şi jurnaliştilor acreditaţi. Doar o selecţie din cadrul Berlinale Talents – discuţii şi ateliere live, precum şi din World Cinema Fund vor fi accesibile online şi pentru marele public. Apoi, în perioada 9-20 iunie, în cadrul evenimentului Summer Special, iubitorii celei de-a șaptea arte vor avea ocazia să vizioneze filmele selectate pentru ediţia 2021 în cinematografele din Berlin, în prezenţa cineaştilor.
Ceremonia de premiere va avea loc în cadrul unui eveniment tot cu public, parte a Summer Special. Juriul internaţional care va desemna câştigătorii trofeelor este alcătuit din şase regizori laureaţi cu Ursul de Aur la ediţii anterioare. Printre ei, și românca Adina Pintilie, care, în 2018, a obținut mult râvnitul trofeu pentru filmul Nu mă atinge-mă/Touch Me Not! Anul acesta, pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint vor concura, în competiţia oficială, 15 lungmetraje, între care unul semnat de Radu Jude – Babardeală cu bucluc sau porno balamuc. Subintitulată Schiţă pentru un film popular, pelicula este o coproducţie România-Luxemburg-Croaţia-Cehia ce analizează raporturile dintre individ şi societate, pornind de un clip deochiat, care se răspândeşte pe internet, al unei profesoare.
Radu Jude este, deja, un nume la Berlinală. În 2015, el a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, un alt film al său – Aferim! – fiind primit la superlativ. Anul acesta, el va concura cu regizori, unii multipremiați, din Canada, Iran, Japonia, Mexic, Germania, Franţa, Georgia, Cehia, Ungaria sau Qatar, ale căror filme, toate, au fost produse pe fundalul pandemiei şi denotă un sentiment de nelinişte asupra lumii. În plus faţă de competiţia principală, şi celelalte opt secţiuni ale Berlinalei includ pelicule cu vedete internaţionale de prim rang. În competiția la secţiunea Panorama a fost inclusă și o coproducţie Turcia-România.